Bosnia and Herzegovina

KO I KOME PODILAZI?: 'Politički i pravni pritisak zbog sarajevske šetnje protiv ustaškog terora'

Savez antifašista i boraca NOR-a BiH (SABNOR BiH) oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv njegovih čelnika, navodeći "da su svjesni da se radi o političkom pritisku te da vjeruju da će nadležni pravosudni organi sagledati činjenice i postupiti ispravno".

"Danas su predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić i potpredsjednik Nijaz Skenderagić obaviješteni da je Druga policijska uprava, Policijske stanice Centar, podnijela Općinskom sudu u Sarajevu zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv njih zbog organizacije komemorativne šetnje za žrtve ustaškog terora u Sarajevu u periodu 1941. - 1945. godina", navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, radi se o komemorativnoj šetnji održanoj 16. maja u Sarajevu (Marindvor) u vrijeme održavanja mise za Bleiburg u sarajevskoj Katedrali. Iz SABNOR-a BiH, istovremeno, podsjećaju kako se čelnici ove asocijacije terete za - narušavanje javnog reda i mira na javnom mjestu i nepostupanje prema naredbi državnog organa i za dolazak učesnika na protestnu šetnju, na kojoj se, kako se navodi, nisu pridržavali važećih naredbi Federalnog štaba CZ-a koje se tiču nošenja zaštitne opreme i fizičke distance te što nisu spriječili učesnike komemorativne šetnje da odu na lokalitet ulice Maršala Tita.

U zahtjevu se predlaže da se Đulić i Skenderagić proglase odgovornima te da se im se izrekne zaštitna mjera u skladu sa zakonom. "Svjesni da se radi o političkom pritisku, vjerujemo da će nadležni pravosudni organi sagledati činjenice i postupiti ispravno", navodi se u saopćenju.

Football news:

Adebayor on Ronaldo: real know what they lost by letting him go. These players appear once every 200 years
At 3 o'clock in the morning, Vasya wrote: Elvin, this is pathetic, monstrous. I am wildly disappointed. Kerimov on criticism from Utkin
Zidane is the best club coach in the world. He beat Klopp and Guardiola (L'équipe)
Manchester United presented their home form for the 2020/21 season
Kolo Toure: Van Dijk is an incredible player, but playing one - on – one is his weakness
Lewandowski on his favorite coach: Klopp. He has like two faces – for the players, he is like a father and a coach
Kevin-Prince Boateng has returned to Fiorentina from a loan spell at Besiktas and wants to finish his career at Hertha