Bosnia and Herzegovina

Koji zaštini faktor i kako odabrati kremu za sunčanje za najmlađe

- Najpoželjniji faktor zaštite je između 15 i 30. Dobro bi bilo i kada bi sredstvo za sunčanje bilo vodootporno.

- Kreme na kojima piše "sunblock" teže se razmazuju, jer uglavnom sadrže mineralne sastojke koji raspršuju UV zrake, zbog čega je dijete dobro zaštićeno.

- Kreme s hemijskim zaštitnim faktorom "sunscreen" štite dječiju kožu tako što apsorbiraju UV zrake i jednim dijelom ih filtriraju.

Evropsko udruženje za kozmetičku industriju objavilo je novu kvalifikaciju zaštitnih faktora u sredstvima za zaštitu od sunčevih zraka. Najmanji faktor zaštite od sunca SPF je dva, a najveći 50.  Na tržištu postoji mnogo proizvoda za sunčanje i većina proizvođača nudi adekvatnu zaštitu od UV-B zraka, ali zaštita od UV-A zraka nije uvijek na potrebnom nivou.  

Zato sredstva za zaštitu nježne dječijekože nikada ne kupujte u samoposlugama, budite oprezni kad ih kupujete u parfimerijama, a najbolje je da se za savjet i preporuku obratite svom apotekaru, te da kupujete medicinski provjerena sredstva.

Sredstva za sunčanje za djecu ne bi, naime, trebala imati dodatke alkohola, mirisa i boja, jer oni mogu izazvati alergijske reakcije. Pri kupovini treba obratiti pažnju na visinu faktora i to da li štiti od obje vrste UV zraka.  Sasvim male bebe ne treba uopće izlagati sunčevim zrakama niti ih treba mazati sredstvima za zaštitu od sunca. Od šestog mjeseca, bebu možete izvoditi na plažu u jutarnjim i popodnevnim satima, ali ih 30 minuta prije toga trebate dobro namazati sredstvom za zaštitu od sunca. 

Football news:

Barcelona's Interest in Isak Increased after Koeman's appointment. Larsson has a high opinion of the player (Mundo Seportivo)
Manuel Pellegrini: When you play against Real Madrid and var, it's too much
PSV and Porto are Interested in Barcelona midfielder PUC. He doesn't want to leave the club
Puyol about Barcelona: If we want to win the championship, we need to perform very well
Schalke sacked Wagner. The team has not won the Bundesliga since January
Iacini on 3:4 with Inter: Even a draw would be an unfair result, given how many chances Fiorentina created
Ramos Pro 3:2 with Betis: the Referee tried his best and didn't do anything intentionally