Bosnia and Herzegovina

Košarac: Sve kompanije koje čuvaju svoje zaposlene zaslužuju pomoć

BIJELJINA - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je večeras da preduzeće "Mojić" iz Bijeljine nije smanjivalo broj zaposlenih tokom epidemije kovida 19, bez obzira na smanjen promet u svojim maloprodajnim objektima, te poručio da sve kompanije koje nisu otpuštale radnike zaslužuju pomoć institucija vlasti.

"Zahvaljujem ovoj porodičnoj firmi, kao i svim kompanijama koje nisu otpuštale radnike tokom epidemije virusa korona. Razumijem sve napore koje ulažu da se sačuva svako radno mjesto i u tom smislu ćemo sigurno kroz radnu grupu za socioekonomski odgovor na kovid 19 pri Savjetu ministara, ali i u entitetskim vladama znati cijeniti to, u smislu refundacije određenih troškova upravo kompanijama koje nisu otpuštale radnike", rekao je Košarac novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom kompanije "Mojić".

On je naglasio da ga u ovom teškom vremenu prouzrokovanom kovidom 19 posebno raduje optimizam i to što vlasnici kompanije razmišljaju kako unaprijediti poslovanje, ne samo u materijalnom smislu, nego i kada je riječ o asortimanu proizvodnog programa i otvaranju novih radnih mjesta.

"To još jednom potvrđuje da su i Republika Srpska i Bijeljina dobro mjesto za investiranje. U tom kontekstu ćemo sigurno u domenu koji omogućava zakonski propis ovoj kompaniji i kompanijama koje žele da uvezu mašine za proizvodnju izlaziti u susret", rekao je Košarac.

On kaže da je veoma prijatno iznenađen činjenicom da je ova bijeljinska kompanija već počela da izvozi u zemlje EU, zajedno sa jednom respektabilnom kompanijom, firmom "Gatarić" iz Prnjavora.

"Naravno, izvoz i u zemlje Cefta je za nas veoma važan sa aspekta naših međunarodno potpisanih ugovora. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa će, prije svega, kroz politike koje bude zagovaralo i promovisalo kroz Savjet ministara, štititi domaću proizvodnju", poručio je Košarac.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Ćorić, na čiji poziv je Košarac posjetio kompaniju "Mojić", rekao je novinarima da je sa rukovodstvom firme razgovarano o izazovima sa kojima se privrednici u Srpskoj suočavaju u vremenu epidemije virusa korona.

"Naši privrednici pronalaze neke dodatne mogućnosti u ovom teškom vremenu, iznalaze dodatne kapacitete kako bi sačuvali broj zaposlenih, održali nivo proizvodnje i svoje djelatnosti", naglasio je Ćorić.

On je istakao da je svako radno mjesto koje su uspjeli da sačuvaju tokom epidemije virusa korona izuzetno važno.

"Svim poslodavcima dajem punu podršku i istovremeno pozivam građane da se pridržavamo propisanih mjera", rekao je Ćorić.

Tešo Mojić, direktor i vlasnik kompanije "Mojić" koja zapošljava 70 radnika, naveo je da je Košarcu i Ćoriću danas predstavljeno ono što se u firmi trenutno radi, kao i neke nove ideje za unapređenje poslovanja, posebno u vrijeme epidemije.

"Svaki razgovor sa ljudima iz državnih organa može donijeti nove ideje i pomoći da prebrodimo ovu situaciju", rekao je Mojić.

Football news:

Rooney on the possibility of a move to Barca in the 2010/11 season: Thinking about it. Could fit in perfectly
Hooray, in England they will let the audience into the stands again! While up to 4 thousand and not everywhere, but the clubs are happy 😊
Solskjaer about the match with Istanbul: these are the Champions of Turkey, it will be difficult
Gasperini on the nomination for the best coach of the year award: If we beat Liverpool, maybe I'll get a few votes
Julian Nagelsmann: Leipzig want to give PSG that final feeling they are talking about
Tuchel Pro Champions League: Match with Leipzig - the final of our group
Antoine Griezmann: it's Time to put everything in its place. I've had enough