Bosnia and Herzegovina

KRIVOKAPIĆ 'SLOMIO' MANDIĆA: Koalicija za budućnost Crne Gore prihvatila ponudu zbog koje je dovedeno u pitanje formiranje nove vlasti

Predsjednici Nove srpske demokratije, Pokreta za promjene, Demokratske narodne partije i Socijalističke narodne partije Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević i Vladimir Joković odgovorili su mandataru za sastav Vlade Zdravku Krivokapiću kojim načelno prihvataju njegovu ponudu. Dogovorena je raspodjela resora među tim partijama, a saopšteno je da će se o imenima izjasniti naknadno.

“Rukovođeni interesima građana koji su glasali za naše stranke i procjenjujući aktuelni politički trenutak kao veoma važan za sastavljanje nove Vlade Crne Gore, u današnjim razgovorima koje smo vodili zaključili smo sljedeće: I pored toga što je Vaša ponuda našim strankama za učešće u Vladi umanjena za jednog člana, u odnosu na ponudu koju ste nam dali 21. oktobra, mi smo odlučili da je načelno prihvatimo i da krenemo u predviđenu unutarstranačku proceduru provjere takve naše odluke i eventualnog izbora naših kadrova na te funkcije”, navodi se u zajedničkom saopštenju Mandića, Medojevića, Kneževića i Jokovića.

Njihov načelni dogovor podrazumijeva da će Nova srpska demokratija imenovati predstavnike za sljedeće resore: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podjelom MORT-a).

Pokret za promjene imenovaće predstavnike za sljedeće resore: potpredsjednik za demokratsku tranziciju i reforme i Ministarstvo prosvjete.

Demokratska narodna partija imenovaće predstavnike za sljedeće resore: Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo javne uprave.

Socijalistička narodna partija će imenovati svoje predstavnike za sljedeće resore: Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo sporta i mladih.

“Zajednički smo odlučili da Vam vratimo ponuđeno Ministarstvo nauke, da slobodno raspolažete sa njim, onako kako smo Vam prepustili i druge dvije najvažnije funkcije u Vladi, Ministarstvo finansija i Generalnog sekretara Vlade. Što se tiče nas, to ministarstvo možete slobodno da ustupite nekoj drugoj stranci koja nije dobila svoje mjesto u Vladi ili da ga date nekome od nestranačkih ličnosti za koga smatrate da je adekvatno rješenje za taj resor”, kaže se u saopštenju.

Prema njihovim riječima i ovim činom vraćanja ministarstva koje im je ponuđeno, što je rijetkost u političkoj praksi, žele da poruče ukupnoj javnosti da im nisu važne fotelje već principi i jasno distanciranje u odnosu na dosadašnju jagmu i grabež za svaku funkciju, što je bila glavna karakteristika palog autokratskog režima.

“Ne sumnjamo da ćete prilikom izbora za ove funkcije koje smo Vam prepustili izabrati pogodne kandidate, vodeći računa o visokoj stručnosti, rodnoj ravnopravnosti, kao i regionalnoj zastupljenosti, ali nama je najvažnije da povedete računa o istorijatu tih osoba”, ističu oni.

Dodaju da ne bi željeli da ovim važnim funkcijama budu nagrađeni oni koji su bili ranije uvezani i spregnuti sa bivšim režimom.

“O konačnosti ove odluke, kao i imenima kandidata, izjasnićemo se naknadno, nakon sprovedenih, obaveznih stranačkih procedura. Kao što Vam je poznato, demokratija ne poznaje pravila izbora ministara po formuli „ko prođe na pismenom biće pozvan na usmeni“, ali je zato nemoguće zaobići osnovni demokratski mehanizam izjašnjavanja organa stranaka koje čine parlamentarnu većinu po ovako važnom pitanju izbora nove Vlade. Predsjednik SNP-a, Vladimir Joković posebno naglašava da je za njega, u krajnjem, jedino važna odluka GO SNP-a”, zaključuje se u saopštenju.

Vezane vijesti

Football news:

19-year-old midfielder Sevikyan made his debut for Levante in La Liga. He is a pupil of Lokomotiv
Barca Director Amor: Messi gave a lot to the club, and the club gave a lot to Leo. I hope he finishes his career here
Dele Ayenugba: they didn't believe in African goalkeepers in Europe, but now a Senegalese is playing in Chelsea, and a Cameroonian is playing in Ajax
Bavaria has watched the midfielder, Inter Aguma. He was included in the list of the best born in 2002
Davies can play in the match Bayern-Lokomotiv, Kimmich-at the beginning of the new year
Barcelona can sign Atalanta midfielder de Ron for free
Hyslop on the racism of Newcastle fans: from 50 yards they insulted me, from 50 feet they sang my name