Bosnia and Herzegovina

Libanski predsjednik prihvatio ostavku vlade

Libanski predsjednik Michel Aoun prihvatio je ostavku vlade u ponedjeljak nakon razorne eksplozije u luci Bejrut prošle sedmice i zatražio je da ostane u privremenom svojstvu dok se ne formira nova vlada.

Detoniranje više od 2.000 tona amonijevog nitrata u lučkom skladištu usmrtilo je najmanje oko 200 ljudi, a povrijeđeno je više od 6.000 dok su dijelovi sredozemne prijestolnice uništeni, javio je Reuters.

U televizijskom obraćanju premijer Hassan Diab rekao je da podržava pozive Libanaca da odgovornim za "ovaj zločin" bude suđeno.

Diab se oglasio nakon što se vlada, koja je formirana u januaru, uz podršku utjecajne iranske grupe Hezbollah i njihovih saveznika, sastala u ponedjeljak, pri čemu su mnogi ministri željeli podnijeti ostavku.

Diab je u subotu rekao da će zatražiti prijevremene parlamentarne izbore.

Demonstracije su ponovo izbile u centru Bejrutu, a neki su demonstranti bacali kamenje na sigurnosne snage koje su čuvale ulaz koji vodi u zgradu parlamenta.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Dest about Barcelona: It's an honor to play for the best team in the world
PSG are set to sign AUAR in the summer of 2021. Arsenal and Juventus are Interested in the player
Juve offered Fiorentina Rugani and De Sciglio as part of the payment for Chiesa. Violets want Demiral
Messi and Ronaldo have not seen each other for more than two years, and now they are heading to the Champions League. According to personal meetings, Leo takes out the opponent with a break
UEFA returns fans to the Champions League and Europa League, but empty stands will remain - in England, Spain, Italy and other countries local bans are in force
Zhivoglyadov about Champions League: Loko got the strongest teams of their leagues. Bayern writes a new story
Cuisins not passed the examination for the transition in Leeds. The deal fell through because of this