Bosnia and Herzegovina

Lovrinović pozvao SDA da kažu ako ne žele biti s ovom parlamentarnom većinom

Nakon što su poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH većinom glasova odlučili da se dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost razmatraju po hitnom postupku, a čiji je predlagač Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg, otvorena je rasprava o ovom prijedlogu.

Tokom rasprave pojedini poslanici sugerirali su da su dopune Zakona došle prekasno, a dobrim dijelom rasprava se odvija o temama koje nemaju nikakve veze s dopunom Zakona o PDV-u. 

Tako je Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a, pozvao SDA da „ako ne žele biti s ovom parlamentarnom većinom da to kažu jasno i glasno“.

-Stalno se bave potporama inicijativa koje nudi opozicija. Prozivaju nas kočničarima. Kolege, dajte se odlučite ako smo parlamentarna većina da se dogovorimo. Ako ne možemo, ne moramo ga ni iznositi pred Parlament. Naduravamo se ovdje ko je za BiH, a ko nije. Meni se kolege čini da vi sve u ovoj državi činite da uvedete anarhiju. Svi oni s kojima ste tikve sadili, kao što je Stranka za BIH, znamo kako završe. Meni je više dosta. Ako nećete, raspustimo parlamentarnu većinu, nemojmo se lagati.

Ovdje se više ne zna ni ko pije ni plaća. Govorim u svoje lično ime, ne u ime Kluba HDZ. Ovo je prevršilo svaku mjeru. Pozivam vas da budemo parlamentrana većina ako to možemo - kazao je Lovrinović.

Zukan Helez iz SDP-a poručio je da je nedopustivo da su poslanici SDA izjednačili ovu stranku i Bošnjake. 

-Nemojte više nikada izjednačavati SDA i Bošnjake. To bi značilo da sve ona afere "Čaušević", "Zukić“, „Solak“, pripišete Bošnjacima – rekao je Helez.  i dodao da su Bošnjaci najviše ugroženi od SDA, a Hrvati od HDZ-a. 

Football news:

Kike Setien: Barcelona didn't play a great match. Espanyol played well in defense
Andujar Oliver on deletions: Fati went too far in the foot, and the foul on the Peak was even more dangerous, perhaps
Atalanta extended the winning streak to 11 matches, beating Sampdoria-2:0
Milner played his 536th game in the Premier League and was ranked in the top 5 of the League in games played
Barca midfielder Fati is removed in the Derby with Espanyol. He spent 5 minutes on the field
Suarez scored 195 goals for Barcelona and finished third in the club's top scorer list
Daniele de Rossi: People call Messi cowardly, but they are afraid to ask their wives for a remote control from the TV