Bosnia and Herzegovina

MAHMUTBEGOVIĆ RAZOTKRILA POLITIKU HDZ-a: 'Ovo su vrlo opasne tendencije jer se vrši namjerna erozija institucija Federacije'

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović kazala je da su nedopustive blokade institucija koje vrše kadrovi HDZ-a na federalnom nivou, saopćeno je iz njenog ureda. 

- Izborni rezultati su implementirani na svim nivoima, osim u Federaciji BiH, a jedini razlog su ucjene HDZ-a. To je apsolutno nedopustivo. Demokratska praksa svuda u svijetu i obaveza po Ustavu Federacije jeste da se formira vlast pa da se onda ide u implementacije politika, donošenje zakona i dr. Samo HDZ traži da se prvo napravi drugi korak, pa prvi, što je nemoguće i neprirodno - navodi Mahmutbegović.

Po Ustavu FBiH tri su stuba vlasti – zakonodavna, izvršna i sudska. Trenutno je, kako navodi, zbog blokada HDZ-a, popunjen samo Parlament i može raditi sa punim legitimitetom.

- Druga dva stuba vlasti su značajno oslabljena. Najprije nije izabran novi saziv Vlade, u skladu sa izbornom voljom glasača, a zbog blokade izvršne vlasti – ne može se izvršiti izbor glavnog tužioca FBiH i predsjednika Vrhovnog suda, što znači da se ovim blokada i ucjenama podriva sam Ustav. Ovo su vrlo opasne tendencije jer se vrši namjerna erozija institucija Federacije, što može ugroziti čitav sistem. Niko nema pravo da to radi, te je krajnje vrijeme da međunarodne institucije zadužene za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma reaguju na ove blokade i ucjene HDZ-a, smatra potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Vezane vijesti

Football news:

La Liga President on Messi's departure: It won't be a drama for us. And his reputation will suffer
Ronaldo is a fan of the UFC. Rooting for Khabib, training with Conor, signed up for all the top fighters
Only Milan have not lost points this season in the top 5 of the European leagues. Aston Villa lost 0:3 in the
🎮 We made a game about Khabib - fight for him and try to fill up Geiji
Tebas about klasiko: the Game of the best teams in the world. The most important match of club football
Leeds forward Bamford scored a hat-trick. He has 6 goals in 6 Premier League games
Moyes on the spectators in the stadiums: People watch matches in cinemas, why can't they do it on the street?