Bosnia and Herzegovina

Malo ko zna: Ako pijete neki od ovih lijekova klonite se sunca obavezno

Ukoliko uzimate određene medikamente, trebalo bi izbjegavati izlaganje sunčevim zracima i visokim temperaturama. Neke kreme protiv akni, antibiotici i antidepresivi u kombinaciji sa sunčevim zracima mogu dovesti do različitih neželjenih dejstava. Zbog toga je veoma važno da pažljivo pročitate upozorenja koja se nalaze na uputstvu svakog lijeka koji konzumirate, kao i krema i ostalih preparata koje koristite.

Određene supstance koje se mogu naći u njihovom sastavu čine vašu kožu fotosenzibilnom, tj. osjetlljivijom na svjetlost. S jedne strane, to može izazvati fotoalergiju – alergijsku reakciju kože koja se može javiti i do nekoliko dana nakon izlaganja suncu. S druge strane, može nastati fototoksičnost, iritacija kože u roku od nekoliko sati. Da do toga ne bi došlo, naš savjet je – oprez!

Neke od posljedica uzimanja pojedinih lijekova tokom sunčanja jesu iritacija kože, smanjena sposobnost lučenja znoja ili povećano gubljenje tečnosti putem mokrenja.

Evo s kojim lijekovima morate biti na oprezu ukoliko boravite na suncu:

Antibiotici
Antibiotici mogu izazvati fotosenzibilnost i fototoksičnu reakciju, što znači da će pogoršati vaše opekotine od sunca.

Kreme protiv akni i antiejdžing kozmetika

Preparati koji sadrže retinol i salicilnu kiselinu mogu dovesti do isušivanja kože, te ona postaje znatno osjetljivija na sunce. To znači da ćete izgorjeti mnogo brže nego inače.

Lijekovi protiv alergije
Pojedini oralni antihistaminici mogu uticati na smanjeno lučenje znoja. S obzirom na to da se znojenjem tijelo rashlađuje i izbacuje toksične materije, ovo pri visokim temperaturama može predstavljati problem. Ako telo ne može da se rashladi, javlja se toplotna iscrpljenost, pa i toplotni udar.

Antidepresivi
Ovakvi lijekovi mogu blokirati signal (koji šalje mozak) da se vaše teijlo pregrjeva. Takođe, mogu smanjiti znojenje, što dovodi do težeg rashlađivanja organizma.

Antiinflamatorni lijekovi (lijekovi protiv upala, npr. ibuprofen)
Kad god uzimate neki od ovih medikamenata, obavezno na kožu nanesite kremu za sunčanje. Ljekari preporučuju i da, ako je moguće, izlaganje suncu svedete na minimum.

Vitamini i preparati na biljnoj bazi
Mnogi vitamini i biljni preparati koje možete kupiti bez recepta imaju fototoksične efekte. Zato i pri njihovoj konzumaciji morate biti oprezni.

Kreme za lokalnu primjenu

Izlaganje suncu može pojačati i efekat lijekova koji se apsorbuju direktno kroz kožu. Kada zaradite opekotine od sunca, krvni sudovi na površini vaše kože se šire i to može dovesti do veće apsorpcije lijeka, prenosi “Lepota & Zdravlje“.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Football news:

Goetze turned down Beckham's Inter. Mario wants to play in Europe
Tonali will move to Inter after the end of the Europa League
Gasperini worked at Juventus (only with youth) and Inter (sacked after 5 matches), but Atalanta became the grandee for him
Parejo and Coquelin has gone from Valencia to Villarreal
Coca: The win over Liverpool had a good impact on us. It is not easy to beat the European champion and the Premier League twice
Giovane Elber: Lewandowski is better than Messi now. Lionel is a genius, but this year Robert is unattainable
The head of the Belarusian Tribune was detained in Minsk. Max, we're with you