Bosnia and Herzegovina

Marković: Zakon o slobodi vjeroispovijesti uticao na naš pad

PODGORICA - Donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti nesumnjivo je uticalo na pad podrške Demokratskoj partiji socijalista (DPS) na nedavno održanim izborima, ocijenio je nosilac liste DPS-a na proteklim izborima Duško Marković.

Marković, koji je predsjednik Vlade Crne Gore, rekao je za TV Crne Gore da je crnogorska vlast imala namjeru da uredi slobodu vjeroispovijesti i pravni položaj vjerskih zajednica.

"Pragmatični politički razlozi su nas upozoravali da nije u izbornoj godini donositi kompleksne zakone koji mogu izazvati različito raspoloženje javnosti. Ali smo smatrali da svaka odgovorna vlast ne treba da naslijeđena pitanja ostavlja za naredne vlade i generacije, nego da se hrabro i odlučno to stavi na dnevni red. Taj zakon je nepravedan hipotetički rečeno samo u jednom dijelu, što je ukidao monopol Srpske pravoslavne crkve (SPC)", smatra Marković.

On je ocijenio da se desio "svesrpski atak" u Crnoj Gori, koja je sa inostranih adresa "označena kao zemlja koja progoni vjernike i želi diskriminaciju jednog naroda".

Marković smatra da je u toj kampanji "uplitanja u unutrašnje prilike u Crnoj Gori i izborni proces" SPC stavljena "kao ključni politički akter" koji se borio za poništenje zakona i za kreiranje koalicije.

Na pitanje koliko su afere uticale na izborni rezultat, on je rekao da je DPS na udaru u svakom izbornom procesu.

"Cilj tih afera je rukovodstvo DPS, ono je snažno uvijek podržavano od nezavisnih medija. Nismo uvijek nalazili najbolje odgovore da na te afere odgovorimo, tu propagandnu kampanju, ali saglasan sam sa svima koji kažu da su te afere u značajnoj mjeri umanjile naš ugled i politički rejting i sigurno su jedan broj glasača usmjerile protiv nas", kaže Marković.

On je rekao da je tokom godina bilo grešaka u kadrovskoj politici koje su nekad i "bile bolne", ali da se ne može umanjiti značaj i kvalitet ogromnog broja ozbiljnih profesionalaca u državnoj administraciji.

Football news:

🎮 We made a game about Khabib - fight for him and try to fill up Geiji
Tebas about klasiko: the Game of the best teams in the world. The most important match of club football
Leeds forward Bamford scored a hat-trick. He has 6 goals in 6 Premier League games
Moyes on the spectators in the stadiums: People watch matches in cinemas, why can't they do it on the street?
Gerard Pique: Extending a contract and signing a burofax are two different things. I defended the Interests of the team
Thibaut Courtois: Messi and Ronaldo are some of the best players in history
Jack Wilshere: Everyone thinks I'm 30-31, not 28. I Feel like I can still do a lot