Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

MINISTRICA TURKOVIĆ ALARMIRA: 'Hitno izraditi plan i mjere za ublažavanje posljedica energetske krize i inflacije u BiH'

"Višak prihoda dolazi direktno od poreskih obveznika i država je obavezna vratiti ih građanima kroz direktnu, ciljanu i sistemsku podršku te investicije u općem interesu", zaključila je ministrica vanjskih poslova BiH.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković traži od nadležnih institucija Vijeća ministara BiH da, u saradnji sa entitetskim vladama, hitno izrade plan i mjere za ublažavanje posljedica energetske krize i inflacije.

"Građani Bosne i Hercegovine već sedmicama trpe teške ekonomske udare i posljedice globalne energetske krize. Država mora imati odgovor te zajedno sa nadležnim institucijama drugih nivoa izraditi plan kako ublažiti te posljedice.

Rast prihoda na jedinstveni račun zbog inflacije stvara osnovu i kapacitet da država reagira u skladu sa zakonom, nadležnostima i potrebama", kazala je Turković.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci mjeseca 2022. godine veći su za 739 miliona KM ili 23,88 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

"To znači da je država, uglavnom, na bazi rasta cijena energenata i druge robe, prihodovala više od 700 miliona maraka više u odnosu na isti period prošle godine.

Potrebno je razmotriti donošenje hitnih odluka kako da se višak prihoda iskoristi za planiranu i sistemsku podršku građanima i privredi u borbi sa poljedicama ekonomske krize", istakla je Turković.

Stručna tijela Vijeća ministara BiH i drugih institucija prema njenom mišljenju trebaju, u saradnji sa entitetskim vladama, Svjetskom bankom te drugim međunarodnim institucijama koje su već ponudile pomoć,izraditi analizu, a potom strategiju i plan.

"Višak prihoda koji je prikupljen od građana i privrede ne smije biti utrošen samo u tekuću potrošnju. Dio sredstava neophodno je reinvestirati u projekte energetske diverzifikacije i smanjenja energetske ovisnosti od jednog isporučioca.

Višak prihoda dolazi direktno od poreskih obveznika i država je obavezna vratiti ih građanima kroz direktnu, ciljanu i sistemsku podršku te investicije u općem interesu", zaključila je ministrica vanjskih poslova BiH.

Vezane vijesti