Bosnia and Herzegovina

Misija NATO-a odbrana slobodnih tržišta

BANJALUKA - Prošlog mjeseca obilježena je 72. godišnjica od osnivanja NATO-a, a u središtu NATO-a u Briselu je krajem aprila državnom posjetom delegacije Sjeverne Makedonije NATO centrali obilježena i godišnjica pristupanja Sjeverne Makedonije ovoj alijansi.

Ova dva događaja su povod da se podsjetimo misije i ciljeva NATO-a kao organizacije od osnivanja do danas, kao i politike proširenja, odnosno primanja novih članova, kao i toga šta se zaista očekuje od BiH kroz Program reformi.

Tokom Drugog svjetskog rata zemlje Zapada i Sovjetski Savez sarađivale su protiv zajedničkog neprijatelja, nacističkih i fašističkih režima u Njemačkoj i Italiji, kao i protiv imperijalnog Japana. Međutim, čim je Drugi svjetski rat okončan, stari saveznici postali su novi rivali, jer se pokazalo da su ekonomski sistemi dva bloka i njihova ideološka podloga potpuno međusobno nekompatibilni. Zapadne zemlje su svoju ideologiju zasnovale na ideji slobodnih tržišta i slobodne volje građana da jedni sa drugima stupaju u ekonomske i svake druge odnose slobodnom voljom, a da ekonomija posluži kao materijalna osnova za stvaranje uslova za život i slobodu. Sovjetski Savez i njegovi socijalistički saveznici, temeljeni na ideologiji Karla Marksa i Fridriha Engelsa, smatrali su da su slobodna tržišta samo izgovor za kapitalističku eksploataciju radnika i bogaćenje elita na leđima radnog naroda, zbog čega su težili uništenju kapitalizma kao sistema i stvaranju ekonomskih odnosa u kojima bi radnici i seljaci bili centar svih društvenih odnosa. Iz ovih nepomirljivih ideoloških razlika nastao je sukob dva pogleda na svijet koji je nekoliko puta svijet doveo na ivicu rata. S tim u vezi Sovjetski Savez i zemlje u njegovoj zoni uticaja, i zapadne zemlje, predvođene SAD, osnovali su vojno-političke blokove kako bi se odbranili od prijetnje sa druge strane. Zapadni blok je u aprilu 1949. godine u Vašingtonu osnovao NATO savez, a u njega su uključili i svoje bivše neprijatelje - Njemačku i Italiju.

Iako je NATO prevashodno osnovan kao kontrateža Varšavskom paktu, mnogo ljudi ne zna da je odbrana slobodnog tržišta i svjetskog poretka zasnovanog na slobodnoj trgovini jedan od osnovnih zadataka NATO-a.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, nakon sastanka sa Stevom Pendarovskim, predsjednikom Sjeverne Makedonije, 28. aprila u Briselu podsjetio je na agendu "Inicijativa NATO 2030", čiji je osnovni cilj, kako je rekao, odbrana trenutnog međunarodnog poretka i pravila na kojima je on utemeljen.

Prva rečenica u upravo objavljenom intervjuu Entonija Blinkena, državnog sekretara SAD, u emisiji "60 minuta" američkog javnog emitera, je da je cilj SAD upravo odbrana ekonomsko-političkog sistema koji je Zapad osnovao nakon Drugog svjetskog rata, i spomenuo Kinu kao jedinog rivala.

"Kina je jedina zemlja na svijetu koja ima vojni, ekonomski i diplomatski kapacitet da podrije sistem zasnovan na pravilima, koji nama toliko znači", rekao je Blinken.

Bez obzira na to da li se slagali s ovakvim pogledom ili ne, jasno je da je NATO alijansa mnogo više od "običnog" vojno bezbjednosnog saveza. NATO je sistem vrijednosti sa slobodnim tržištem u svom centru. U tom svjetlu treba posmatrati i politiku proširenja NATO-a, a koja je u aprilu, povodom godišnjice primanja Sjeverne Makedonije i posjete Pendarovskog, bila centralna tema.

BiH je u Brisel 2019. poslala Program reformi, dokument koji bi trebalo da posluži kao osnova buduće saradnje s alijansom. O njemu smo na ovom mjestu pisali već nekoliko puta, a ovog puta ćemo samo podsjetiti da svako ko čita dokument treba da obrati pažnju koliko se prostora posvećuje ekonomskim reformama, demokratizaciji društva i građanskim slobodama. To je zato što se kompletan politički sistem Zapada temelji na ovoj vrsti ekonomskih odnosa, i svi javni resursi crpe svoju snagu iz njih, i stavljaju se u njihovu odbranu.

NATO-u i zemljama koje ga podržavaju mnogo je važnije da BiH bude dio zapadnog vrijednosnog sistema nego formalno članica Alijanse. Imajući u vidu da je više od 70 odsto bh. ekonomije direktno vezano za NATO ekonomski prostor, može se izvući zaključak da je BiH već dio ovog bloka, a odnosi sa EU će tu vrstu odnosa samo dodatno formalizovati i učvrstiti.

Objavljivanje ovog teksta je dijelom finansirano grantom Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude