Bosnia and Herzegovina

Mislite da je 2020. najgora, historičar s Harvarda se ne slaže: Otkrio koje je godine nestalo pola čovječanstva

– Bio je to početak najgoreg perioda za čovječanstvo, ako ne i najgora godina – rekao je za Science Magazine.

Misteriozna magla i 18 mjeseci tame

Te je godine misteriozna magla (za koju se danas zna da je posljedica erupcije vulkana) prekrila Europu, Bliski istok i dijelove Azije, nakon čega je uslijedilo 18 mjeseci tame.

“Sunce je bilo bez sjaja, cijelu je godinu svijetlilo mutno, poput mjeseca” – zabilježio je bizantinski historičar iz tog vremena, Prokopije.

Tog ljeta temperatura je varirala između 1,5 i 2,5 stepena Celzijusa čime je započelo najhladnije razdoblje u posljednjih 2300 godina. U Kini je padao snijeg zbog čega su propali usjevi, te su ljudi gladovali.

Pandemija koja je pobila pola čovječanstva

Sljedećih godina se počela pogoršavati situacija. 541. se u rimskoj luci u Egiptu pojavila kuga koja se počela brzo širiti. Kuga je pokosila između jedne trećine i jedne polovine stanovništva istočnog Rimskog Carstva što je, navodi McCormick, ubrzalo njegov pad.

Kuga se proširila cijelim Mediteranom, Europom i Bliskim Istokom. Ovo je, inače, bila prva pandemija kuge u povijesti, a nazvana je i Justinijanovom kugom, prema bizantskom vladaru Justinijanu koji je obolio od nje. Neki je historičari smatraju jednom od najgorih pandemija ikad, te se navodi da je ubila oko 100 miliona ljudi, odnosno pola svjetske populacije u to vrijeme.

Historičari su dugo nagađali o porijeklu magle koja se pojavila 536., a prije dvije godine, naučnici su analizom leda s jednog švicarskog glečera ustanovili da je te godine eruptirao vulkan na Islandu, a njegov se pepeo proširio sjevernom hemisferom.

Uslijedile su još dvije erupcije – 540. i 547. Nakon toga je došla kuga koja je prouzrokovala ekonomski kolaps u Europi koji je potrajao sve do 640.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Football news:

Mason mount: Chelsea's Goal is to always be No. 1 in all competitions and take trophies
Lewandowski on ending his career at Bayern: I don't know. There are still 2.5 years left on the contract
Bayern prepared a t-shirt with the name of Medvedev: Bayern Munich congratulated Russian tennis player Daniil Medvedev on winning the final ATP tournament
Andrea Pirlo: I feel the same way about Ronaldo as I Do about Work and Portanova. This is me
We study how the players sit in the locker room. Messi in the center, Lukaku wanted Drogba's place, and Roy Keane yelled at the young Pique
President Vasco da Gama: we need Balotelli in terms of fighting racism, not just as a player
Ronaldo, Messi, Lewandowski and Marquinhos nominated for best player at the Globe Soccer Awards