Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

MOSTARAC RASPUDIĆ IZVRIJEĐAO SARAJLIJE: 'Tamo preko noći oni koji su bili dobri prijatelji i velika raja, postaju fašisti, neprijatelji i mrzitelji Bosne...'

Raspudić je kazao i kako to smatra vrlo realno opcijom, osim ako ga HDZ neće zaštiti.

Zastupnik iz Kluba MOST-a Nino Raspudić za RTL je komentirao izbore u BiH.

Raspudić je komentirao zašto MOST traži da Željko Komšić bude proglašen personom non gratom u Hrvatskoj.

"Hrvatska ima obvezu po članku 10. ustava skrbi i pomagati dijelove hrvatskog naroda izvan RH. Četvrti put Željko Komšić izbornog inženjeringa svjesno uzurpira mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH zahvaljujući glasovima Bošnjaka. Smatramo da je krajnje vrijeme da Hrvatska institucionalno reagira. Poslali smo u saborsku proceduru zaključak kojim Sabor obvezuje Vladom da Komšića proglasi personom non gratom, da mu se uskrati davanje diplomatskog imuniteta. Sam je govorio da nema hrvatsko državljanstvo i putovnicu, to znači da ne bi mogao dolaziti na teritorij RH", kazao je.

Raspudić je kazao i kako to smatra vrlo realno opcijom, osim ako ga HDZ neće zaštiti.

Komentirao je i sarajevsku inicijativu da hrvatski predsjednik Zoran Milanović bude persona non grata.

"Neće ga to pretjerano zaboljeti što neće dolaziti na Baščaršiju. Radi se o lokalnoj inicijativi. Vidjeli smo ta sredina kako preko noći oni koji su bili dobri prijatelji i velika raja, kad počnu nešto kritizirati oko sarajevske unitarističke politike postaju fašisti, neprijatelji i mrzitelji Bosne. Nevažna stvar. Ne bih to stavljao na ovu razinu nečega što bi trebao biti saborski zaključak koji obvezuje Vladu", kazao je.

Na pitanje koliko i jedna i druga inicijativa pomažu u relaksaciji odnosa između Hrvatske i BiH, Raspudić je kazao da Milanović nije odredio tko će predstavljati Bošnjake u BiH te da je četvrti put uzurpirana pozicija hrvatskog člana Predsjedništva BiH izbornim inženjeringom.

"To nisu mjerljive stvari", kazao je.

Kazao je i da se na prvim izborima očekivalo da će Komšić privući dio hrvatski glasova, no kad se to nije dogodilo da je bilo jasno da se radi o izbornom inženjeringu.

"Ovaj put se dogodilo da je SDA pretjerala usmjeravanjem glasova prema Komšiću, pa je falilo glasova Izetbegoviću", kazao je.

Kazao je i da je bio zgranut izjavom Vesne Pusić da su Hrvati glasali za bošnjačkog člana predsjedništva.

"Hrvati nemaju brojčanog kapaciteta da provedu izborni inženjering bosanskom članu predsjedništva ai podaci u zapadno hercegovačkom kantonu pokazuju da je kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora dobila gotovo 80 posto glasova, a to nešto glasova što su dobili Bećirović i Komšić su glasovi Bošnjaka koji tamo žive", kazao je Raspudić.

Osvrnuo se i na objavu Christiana Schmidta u izbornoj noći koja se tiče promjene Izbornog zakona.

"Nagledali smo se čudnih situacija. Wolfgang Petritsch je na sarajevskom aerodromu kad je odlazio potpisao zloglasne Petrićeve amandmane koji su Hrvate doveli u ovu situaciju. Neozbiljno je u izbornoj noći mijenjati Izborni zakon. To je pravljenje sprdnje od BiH. On ima bonske ovlasti. Da je htio provesti presudu Ustavnog suda u predmetu Ljubić i riješiti nepravdu prema Hrvatima. Imao je vremena prije izbora. Smatram da je nekorektno to mijenjati u izbornoj noći", kazao je.

Vezane vijesti