Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

MUJKO, STRAH I TREPET NEPRIJATELJA: Kako je pao najpoznatiji hercegovački tajni agent i zbog čega mu je prekopan grob…

"Slobodna Bosna" nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • Prije 9 min  

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je najpoznatiji tajni agent s ovih prostora Mustafa Golubić. Poznat i po nadimku Mujko, Golubić je rođen u Stocu, a bio je tajni agent i obavještajac Sovjetskog saveza, član Četvrte uprave sovjetskog generalštaba GRU, pukovnik sovjetske tajne službe NKVD, koordinator operativnih akcija Kominterne u Evropi i Americi. Bio je i član Mlade Bosne i sarađivao je s oficirima, članovima militarističke organizacije "Ujedinjenje ili smrt", koji su učestvovali u Majskom prevratu 1903. godine.

Golubić je stigao u Beograd odmah nakon njemačkog zauzimanja, kada se njihova uprava tek uspostavljala. Međutim, neko je u Beogradu 10. juna 1941. obavijestio novooformljeni Gestapo i Specijalnu policiju da se u jednom ilegalnom stanu nalazi veliki boljševički agent i general NKVD-a Golubić. Gestapo je odmah provalio u stan na adresi Mirijevski put 97, gdje se smjestio Mustafa Golubić, i uhapsio ga. Tom prilikom je ubijena kćerka vlasnika stana pod sumnjom da je špijunka NKVD-a. Uhapšeni Golubić je sproveden do zatvora Gestapoa, na današnjem Trgu Nikole Pašića. Tu je mučen, ali uprkos svemu, ništa nije priznao.

Dana 11. juna 1941, Nijemci su ga slomljenih ruku i nogu vezali za stolicu, strijeljali u dvorištu zgrade Gestapoa, raskomadali i zakopali pod velom noći na nekoliko lokacija u Pionirskom parku.

Vojnici Crvene armije su odmah po oslobođenju Beograda 1944. godine, po Staljinovoj direktivi, pronašli njegove ostatke, otkopali ih, a zatim poslali u Moskvu, gdje je i sahranjen s najvišim vojnim počastima.

(SB)