Bosnia and Herzegovina

Na Kosovu učenicima podijeljene čitanke na bosanskom jeziku

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, Humanitarno drušvo „Merhamet“, Fondacija „Alija Izetbegović“ i Izdavačka kuća „Vrijeme“ poslale su za bošnjačke učenike na Kosovu donaciju iz Bosne i Hercegovine od 400 čitanki. Po 200 njih namijenjene su za pete i šeste razdere osnovne škole. Kako je naveo Ćerim Bajrami, zamjenik ministra za dijasporu u Vladi Republike Kosova, ispred Koalicije ‘Vakat’, narednih dana bit će podijeljene i početnice i radne sveske za prve razrede, za sve bošnjačke učenike na Kosovu.  

-Početnicu je ove godine kupilo Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije Republike Kosovo od IK „Vrijeme“ iz BiH, a posrednik na Kosovu je bila IK „Dukagjini“ iz Peći. Ministarstvo će izvršiti i njenu podjelu, iz istog dopremljenog kontigenta udžbenika. Ovo je rezultat našeg nedavnog dogovora s ministrom obrazovanja Vlade Republike Kosova, tokom susreta u Ministarstvu, kao i dogovora sa donatorima u BiH.

Današnjoj primopredaji su prisustvovali direktorica škole u Vitomirici kod Peći, profesorica Draga Babačić, tedirektor škole u Rečanima kod Prizrena profesor Esat Kurešepi. Oni će uz pomoć svojih kolega i koleginica izvršiti daljnju distribuciju po drugim školama.

-Narudžba je odrađena u koordinaciji sa sdirektorom Kurešepijem koji se izjasnio za najprioritetnije čitanke, što ne bi trebalo da znači da se neće nastaviti s nabavkom ovih udžbenika i za druge razrede. Zahvaljujemo se na dobroj volji donatora iz Bosne, posebno agilnom g. Muharemu Spahiću – istakao je Bajrami. 

Football news:

It is important not to impress, but to score. Another power from the Loco to the words of Nikolic after the match
Andre Villas-Boas: city spent a billion and the coach is a phenomenon. Marseille don't have money for Guardiola, so you have AVB and his tactics
Miranchuk remained in the reserve of Atalanta for the second match in a row
Jurgen Klopp: what is Happening now is like living in a marriage: there are good moments, there are bad ones
Zinedine Zidane: Earned a draw with Borussia Dortmund - and I even think that deserved more
🚑 At Liverpool it became even worse with the center of defense: Fabinho was injured, only Joe Gomez is healthy
Lokomotiv is in third place in group a of the Champions League after 2 rounds, Bayern is in the lead