logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Nabavka novog 4D CT simulatora, iskorak u liječenju onkoloških bolesnika

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu napravio je novi iskorak u liječenju onkoloških bolesnika nabavkom najnovijeg savremenog 4D CT simulatora, koji se koristi u terapiji najtežih onkoloških bolesnika.

Aparat omogućava  provođenje savremenih i visokosofisticiranih radioterapijskih tehnika (IMRT, VMAT/RapidARc , SRS/SBRT).

Aparat je opremljen najsavreminijim softerom za obradu slike i izradu 4D rekonstrukcije što je od ogromnog značaja za planiranje i provođenje najsavremenijih radioterapijskih tretmana, prvenstveno stereotaktičke radiohirurgije (SRS) i stereotaktičke radioterapije tijela (SBRT).

Prema riječima šefa Klinike za onkologiju KCUS, prof.dr Semira Bešlije uz novi 4D CT simulator nabavljena je i dodatna oprema za provođenje naprednih radioterapijskih tehnika prvenstveno kod karcinoma pluća, dojke i jetre.

Novi CT simulator idealan je za simulaciju organa u pokretu prvenstveno srca i pluća, pri čemu se smanjuje i količina kontrasta koji se koristi pri klasičnim CT snimanjima.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović ističe da se nabavka dijagnostičke i terapijske opreme u KCUS-u vrši shodno postojećem Planu i listi prioriteta.

- Danas je instaliran najsavremeniji 4D CT simulator, a u narednom periodu imamo u planu nabavku novog aparata za brahiterapiju. U protekle četiri godine poduzeli smo maksimalne napore da Onkološku kliniku dovedemo u red vodećih u regionu – kazala je Izetbegović.

Dodala je da je stalni problem nedostatak citostatika koje KCUS ne može nabavljati, te da im citostatike nabavlja i isporučuje FZZOiR, naglasivši da je potrebno da pacijenti to znaju, saopćio je Press KCUS-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Themes
ICO