Bosnia and Herzegovina

Nakon 75 dana ukinuta potpuna blokada Wuhana

Više stotina putnika napušta Wuhan vozom, javlja AFP sa mjesta događaja.

Na željezničkoj stanici putnici su čekali ponoć po lokalnom vremenu (16 sati po srednjeevropskom).

To je bio trenutak kada je kineska vlast ukinula potpunu blokadu Wuhana, grada od 11 miliona stanovnika u kome je počela pandemija korona virusa.

Odluka je uslijedila pošto Kina danas nije registrovala nijedan smrtni slučaj.

Svako ko ima zeleni kod na zdravstvenoj aplikaciji svog pametnog telefona ima dozvolu za putovanje, prenosi BBC i dodaje da su željeznički i putnički saobraćaj ponovno uspostavljeni.

Da bi zaustavila širenje korona virusa u Vuhanu, središtu epidemije koja je buknula u decembru 2019, vlasti su uspostavile restrukcije bez presedana kada je reč o putovanju i zatvaranju najvećeg dela privrede.

Prošlog mjeseca, kada je Wuhan izvijestio o sedam dana bez novoinficiranih, otvoreni su tržni centri, a ljudima koji žive u stambenim objektima koji su "slobodni od virusa", bilo je dozvoljeno da napuste svoje domove na dva sata.

Od sutra, srijede 8. aprila, odobrenom broju stranovnika bit će dozvoljeno korištenje transporta ukoliko pokažu svoj QR kod za skeniranje, a on je jedinstven za svaku osobu i pokazuje njeno zdravstveno stanje.

Ljudima koji su angažovani na pravljenju medicinske opreme i namirnica za svakodnevnu upotrebu bit će dozvoljen povratak na posao, a ostale industrije koje imaju uticaj na snabdjevanje nacionalnih i globalnih lanaca, također, mogu početi da rade.

Od sutra će biti uspostavljen ograničen aviosaobraćaj sa blizu 200 letova iz Wuhana, sa 10.000 putnika.

Ukidanje potpune blokade grada iz koga niko nije mogao da izađe od 23. januara znak je da se Kina kreće ka kraju krize izazvane korona virusom, prenosi Beta.

(Vijesti.ba)

Football news:

Captain Valeika was born in Moscow. Russian Russian mother, father-conductor, performed with Celine Dion and still supports Spartak
Scott Makemine: Looking cuts with Zidane, Vieira, Keane. Amazing box-to-box
Jessie Lingard: Last season, I didn't force myself or set goals. It's like a new start
Fjortoft about Werner: Timo is the best talent in Europe. If Liverpool want him, he will be there
The Union was suspended from matches the forward Poltera. The player did not want to take a pay cut
Ex-Guardiola assistant: Messi will be able to play in midfield like Xavi in a few years
Kante resumed individual training at the Chelsea base