Bosnia and Herzegovina

NAPETOST U JANŠINOJ VLADI: Zastupnici DeSUS-a traže ostavku svoje šefice, ministrice poljoprivrede - 'Zbog nje smo kao stranka...'

Svi parlamentarni zastupnici Demokratske stranke umirovljenika (DeSUS), jedne od četiri stranke u vladi koju vodi slovenski premijer Janez Janša, pozvali su u ponedjeljak predsjednicu svoje stranke Aleksandru Pivec da odmah podnese ostavku.

"Predlažemo da odmah podnese neopozivu ostavku, a ako to ne učini da joj Vijeće stranke izrekne nepovjerenje i da je smijeni", izjavio je u ponedjeljak predsjednik zastupničkog kluba DeSUS-a Franc Jurša, nakon sastanka koji su on i ostala četiri zastupnika DeSUS-a imali s Pivec.

Zbog nje smo kao stranka postali obilježeni aferama i to ne možemo prihvatiti, kazao je Jurša, dodajući da bi zbog toga morala otići s pozicije predsjednice.

"Kao visoka državna zvaničnica ona je dužna plaćati svoje račune", kazao je Jurša, aludirajući na zadnji slučaj koji je imao velikog odjeka u javnosti, a gdje se Pivec po nekim mišljenjima našla u sukobu interesa.

Mediji su naime objavili da je tokom ljeta s dvojicom sinova tokom produženih vikenda posjećivala turističke krajeve, pri čemu su navodno neke račune plaćale općine i neki poduzetnici iako su ta putovanja bila uvedena kao službeni posjete, a troškovi nadoknađeni iz državnog proračuna.

Pivec ih na poziv stranke nije odmah uvjerljivo negirala nego je otišla na godišnji odmor iako je zastupnička skupina inzistirala da se odmah s njom sastane i dadne pojašnjenje.

Pivec je bila ministrica poljoprivrede i u prethodnoj lijevoj vladi premijera Marjana Šareca, a na kongresu DeSUS-a prije više od pola godine neočekivano je na izbornom kongresu stranke pobijedila dugogodišnjeg vođu Karla Erjavca.

Prema ocjenama slovenskih analitičara, upravo je to omogućilo stvaranje nove koalicije poslije ostavke prijašnje vlade Marjana Šareca koji je predlagao da se odmah održe prijevremeni izbori jer prelazak stranke umirovljenika u "desni" politički tabor i savez s Janšom pod Erjavčevim vodstvom ne bi bilo izvediv.

Sve od kada je postala predsjednica nije komunicirala sa zastupnicima, a umjesto da objedini stranku izazvala je podjele, kazao je u ponedjeljak novinarima šef zastupničkog kluba i stranački veteran Franc Jurša.

On i neki drugi iz stranačkog vodstva imaju i političke zamjerke na Pivec. Tvrde da nije ispunila obećanje iz vremena ulaska DeSUS-a u Janšinu vladu da DeSUS neće dopustiti unošenje "ideoloških" pitanja koje forsira Janša u djelovanje vlade i da se od toga nije dovoljno distancirala.

Pivec sve te tvrdnje negira, tvrdi da nije u sukobu interesa, da su njene afere "napuhane" i da stranka radi na ostvarivanju ciljeva koje je iznijela prilikom formiranja sadašnje koalicije.

Ukoliko podnese ostavku ili je Vijeće stranke na svom sastanku koji je predviđen za desetak dana smijeni, onda se kao potencijalni kandidati za mjesto predsjednika stranke najčešće spominje ministar zdravstva Tomaž Gantar koji je u zadnje vrijeme također više puta kritizirao rad stranačke šefice i kolegice u vladi.

Football news:

Zidane about 3:2 with Betis: real can get better and will. A difficult game, but we believed in winning until the end
Dest said goodbye to the Ajax players and will fly to Barcelona today (Gerard Romero)
Vidal made his debut for Inter in the match against Fiorentina
Barcelona will only consider Zinchenko if Firpo leaves
The referee after VAR for a foul on Jovic removed defender Betis Emerson
Lampard replaced Kepu, but got 0-3 from West Brom in the first half. Then Chelsea got together and gave a comeback of the weekend: only the pupils scored
Arsenal are ready to offer 40+10 million euros to Lyon for Aouar