Bosnia and Herzegovina

Neispravni Fikretovi respiratori, milioni bačeni, bolnice pune bolesnika

I tako, dok su druge zemlje regije, Evrope i svijeta tokom ljeta, kada je u većini zemalja opadao broj zaraženih koronavirusom nabavljali medicinsku opremu za liječenje pacijenata oboljelih koronavirusom, u BiH je vrijeme potrošeno na otkrivanje različitih malverzacija sa doniranom i nabavljenom opremom.

Federalna uprava civilne zaštite je putem firme "Srebrena malina" nabavila 100 respiratora koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Zbog sumnjive nabavke državni tužitelji su otvorili predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

Afera "Respiratori" ponovo je u žiži javnosti. Nakon što je danas prilikom instaliranja u Kantonalnoj bolnici u Goraždu otkriveno da su oba respiratora koje je trebala dobiti ova bolnica, a, koje je nabavila firma "Srebrena malina", neispravna, upućuje na to da je čitava narudžba neupotrebljiva.

To dodatno baca sjenu na sramotnu nabavku respiratoru kada je u jeku krize potrošeno 10,5 miliona maraka novca poreskih obveznika.

I stručnjaci su od trenutka kada je otkrivena afera "Respiratori, upozoravali da su neupotrebljivi u liječenju kovid pacijenata. Međutim, sada je otkriveno i da su neispravni. 

Stotinu respiratora, koji su našim zdravstvenim ustanovama širom zemlje prijeko potrebni, posebno u ovom drugom valu pandemije koronavirusa, kada su gotovo u potpunosti popunjeni bolnički kapaciteti, očito će još dugo čekati u nekom magacinu ili na neko novo servisiranje prije nego iko bude priključen.

Football news:

Klopp on goalkeeper Kelleher's game with Ajax: Top, top, top, top
Manchester United, Tottenham and Chelsea are Interested in Brighton defender white
Red bull tore up Lokomotiv with a perfect variety of attacks. The stricken Loco didn't know what to do
The Spanish super Cup may not take place in Saudi Arabia, but in Spain
Goals by Zobnin, Kuzyaev and Skopintsev claim the title of best in November
Romelu Lukaku: one and a Half years at Inter are the best in my career
Bulykin on Loko's chances of reaching the Europa League play-offs: it Will be very difficult to do anything