Bosnia and Herzegovina

NEMA KRIZE ZA NAČELNIKA: Federalni fond i kantonalno ministarstvo sufinansiraju plate u Ajnadžićevim firmama

Načelnik Ajnadžić ne mora da brine za dio neto plata njegovih radnika. Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom brine za održivost nivoa zaposlenih, a Ministarstvo privrede KS za neto plate.

Piše: Azra Omerović

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić ne mora brinuti da će pandemija korona virusa ugroziti poslovanje njegovih firmi. Nakon što je polovinom juna od federalnog Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom njegova firma Ajnex dobila više od 23 hiljade KM za "održivost nivoa zaposlenosti", polovinom avgusta Ministarstvo privrede KS sa više od 17 hiljada maraka sufinansirat će neto plate zaposlenima u firmama načelnika Ajnadžića.

SVI BRINU ZA AJNEX

Početkom avgusta Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je spisak firmi koje ispunjavaju uslove  za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plate za mjesec mart, april i maj 2020. godine kao i odluku o odboravanju isplate sredstava. Na spisku firmi koje će dobiti novac od Ministarstva privrede kantona Sarajevo nalazi se i firma Ajnex u vlasništvu načelnika sarajevske Općine Centar Nedžada Ajnadžića.

Za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plate za mjesec mart, april i maj 2020. godine firmi Ajnex odobreno je 10.076 maraka od Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Firma Ajnex osnivač je Privatne predškolske ustanove Osmijeh. Kao i firmi Ajnex, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo sa 7.695 KM, finansirat će isplatu dijela minimalne plate i zaposlenima u Privatnoj predškolskoj ustanovi Osmijeh.

Firme u vlasništvu načelnika Ajnadžića kao i ostali privredni subjekti na području Kantona Sarajevo odlukama kriznih štabova nisu mogle raditi i ništa ne bi bilo sporno u isplati Ministarstva privrede Kantona Sarajevo da samo dva mjeseca ranije i federalni Fond za zapošljavanje osoba sa invaliditetom nije “pomogao” firmu Ajnex sa 23.316 KM iz federalnog budžeta.

Žurnal je ranije pisao da je odlukom Upravnog odbora Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, zbog pandemije koronavirusa, poticaje za zapošljavanje osoba sa invaliditetom  preusmjerio za finansiranje „održivosti zaposlenosti osoba s invaliditetom“.

Polovinom juna firma Ajnex za ove svrhe dobila je 23.316 maraka od Fonda.

“Firma Ajnex d.o.o. Sarajevo bavi se veleprodajom i proizvodnjom. Ujedno smo i privredno društvo za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ajnex d.o.o. je generalni zastupnik Švedskog brenda Duni za područje BiH od osnivanja 2003. godine. U pitanju je papirna i plastična konfekcija. U ponudi su: ekskluzivne papirne salvete u širokom spektru boja i dezena, stolnjaci, nadstolnjaci, banketne rolne, stolne zavjese (jednobojne i dekorativne), podmetači, ketering oprema, svijeće i svijećnjaci. Od 2015. godine Ajnex započinje i sa vlastitom proizvodnjom. U ponudi imamo sljedeće artikle: jednoslojne papirne salvete izrađene od 100% celuloze (bijele, vanilija i crvene), jumbo ubruse i medicinske rolne u različitim dimenzijama, te aluminijsku i PVC (prehrambenu) foliju za domaćinstvo”, navedno je na web stranici ove firme.

STOTINE HILJADA ZA ODRŽAVANJE ZAPOSLENOSTI

Do sada je firma Ajnex novac iz budžeta uglavnom trošila "za kupovinu papira za proizvodnju ubrusa i salveta". Žurnal je prije par godina pisao da je do polovine 2018. godine ova firma od Fonda dobila više od 100.000 maraka budžetskog novca “za programe održavanja postojećeg nivoa zaposlenosti osoba sa invaliditetom”.

Od tada pa do polovine 2020. godine taj iznos se povećao na skoro 200 hiljada maraka poticaja isplaćenih firmi u vlasništvu Nedžada Ajnadžića.

Osim budžetskog novca za kupovinu papira i plaćanje režija, ove godine bar za tri mjeseca načelnik Ajnadžić ne mora da brine i za dio neto plata koje će Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo isplatiti zaposlenima u njegovim firmama.

(zurnal.info)

Vezane vijesti

Football news:

1,000 people will be allowed to attend Milan's first game of the season. The club invited doctors to the match
Barcelona will pay 18 million euros to city for their pupil Eric Garcia
Sutton on Chelsea's worst transfer: there are examples of Torres and Shevchenko, but Kepa is ahead of everyone
Acts Kolisevski: I'm lucky that Ronaldo is now my partner. He is great
Manchester United have no plans to buy a Central defender in this transfer window
Vitaly Kutuzov: Atalanta signed the best deal in Serie A by signing Miranchuk
Klopp did not like the applause on the Liverpool bench after the removal of Christensen