Bosnia and Herzegovina

Nešić: Dogovoreno rješenje za Mostar diskriminiše Srbe

BANJALUKA - Demokratski narodni savez pozdravlja napore da se dođe do rješenja za održavanje izbora u Mostaru ali, nažalost, smatramo da dogovoreno rješenje i dalje diskriminiše Srbe povratnike u ovaj grad i zato ga ne možemo podržati, istakao je predsjednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić.

"Bojim se da je napravljen račun bez krčmara. Jeste civilizacijska sramota da izbora u Mostaru nema već 12 godina, ali je još veća sramota da Srbi nisu konstitutivni u tri kantona u Federaciji BiH, među kojim je i Hercegovačko-neretvanski (HNK), i da čak nisu ni 'Ostali'",smatra Nešić.

On ističe da su Srbi u tri kantona svedeni na nepostojeći narod, da nemaju osnovna ljudska prava, te da ovakav odnos prema njima ne samo da guši povratak, nego tjera i one koji su ostali.

"Nemaju pravo na svoj jezik, svoje pismo, posao, a u lokalnim administracijama i javnim preduzećima su nevidljivi. Predstavnici su im ljudi koje biraju sa lista nacionalnih partija drugih naroda, pa Mato i Mujo preko noći postaju Srbi", kaže  Nešić.

On naglašava da Srbima u Mostaru mora biti omogućeno da budu konstitutivan narod, što im garantuje Ustav BiH, i da biraju svoje predstavnike, umjesto što im ih drugi nameću.

Nešić je pozvao sve mostarske Srbe da preko svojih udruženja i političkih organizacija, predlože rješenje koje bi bilo u njihovom interesu i omogućilo im da izaberu svoje legitimne predstavnike.

"DNS će zastupati ono što je interes srpskog naroda u zapadnoj Hercegovini, a mi smatramo da su u ovom momentu to dvije stvari: konstitutivnost Srba u HNK kantonu i omogućavanje srpskim povratnicima da izaberu svoje legitimne predstavnike koji će ih predstavljati u gradskoj skupštini, i kasnije im omogućiti da imaju legitimne predstavnike u svim javnim ustanovama. Pozivamo i međunarodnu zajednicu koja je radila na prijedlogu izmjena Izbornog zakona i Statuta grada Mostara da ne zaborave da su i Srbi narod koji živi u Mostaru i koji je po Dejtonskom mirovnom sporazumu konstitutivan narod, te da ulože dodatne napore na ispravljanju nepravde i diskriminacije prema srpskim povratnicima", poručio je Nešić.

Football news:

Klopp wants to work for the German national team. The DFB is also Interested in it
Cadiz, who retired, will sign Negredo
Zaa from crystal Palace showed racist threats from the instagram account. The police detained a 12-year-old (!) schoolboy
Ole Gunnar Solskjaer: no One wins alone, unless you're Maradona
Ocampos on Messi: you Look at him as a God, but he is real. Leo helps the players
Solskjaer on the martial-Rashford-Greenwood trio: Nothing new for Manchester United. Remember Ronaldo, Rooney and Tevez?
Josep Bartomeu: Barcelona have won La Liga 8 times in 11 years. Historic achievement