Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nevrijeme i poplave izazvali velike probleme bh. građanima

Nevrijeme i intenzivne kišne padavine u poslijepodnevnim satima zadesile su veći dio Bosne i Hercegovine, a najteža situacija svakako je na području Tuzlanskog kantona (TK).

Jaka kiša uzrokovala je rast vodostaja i izlijevanje iz korita svih lokalnih vodotoka i rijeke Šibošnice na području općine Čelić u Tuzlanskom kantonu, saopćila je večeras u vanrednom izvještaju Federalna uprava Civilne zaštite.

U općini Banovići, izlili su se lokalni vodotoci (potoci) i poplavili nekoliko objekata u naseljima Kredit mahala, Jezero, Ekonomija. Vatrogasna jedinica je na terenu radi crpljenja vode iz objekata.

Vatrogasna jedinica u Živinicama imala 7 prijava vezanih za poplave oko stambenih objekata u naseljima Ciljuge, Suha i Đurđevik.

Na području Teočaka, lokalni potok je poplavio dva stambena objekta. I tamo su komunalne službe na terenu i crpe vodu iz navedenih objekata.

U Tuzli je vatrogasna jedinica upućena na intervenciju crpljenja vode u naselju Dragunja Donja, gdje je rijeka Tinja poplavila više stambenih objekata.

U Srebreniku, u naselju Previle, rijeka Tinja je poplavila više stambenih objakata, a površinske vode u naseljima Tinja, Potpeć i Bjelave, nekoliko stambenih objekata. Na terenu je Vatrogasna jedinica Srebrenik.

Prijavljeno je i pokretanje klizišta u naselju Tulovići na području Banovića, kao i na tuzlanskom lokalitetu Pasci, Petrovice Donje.

Tešanj: Poplave u mjesnim zajednicama i centru

Obilna kiša koja je relativno kratko padala na području Tešnja izazvala je pojavu površinskih voda te izlijevanje rijeke Tešanjke, a što je prouzročilo poplave u šest mjesnih zajednica te u samom centru Tešnja, potvrdio je Feni općinski načelnik Suad Huskić.

- Jakom kišom bilo je zahvaćeno područje Crnog vrha, južni dio općine, zbog čega je privremeno bio prekinut i saobraćaj na dionici regionalnoog puta M474 Novi Šeher - Prnjavor kroz Tešanj. Sada je saobraćaj ponovo uspostavljen.

Sve ekipe su na terenu i saniraju štete. Angažovali smo Dobrovljno vatrogasno društvo, Profesionalnu vatrogasnu jedinicu i komunalno preduzeće. Bilo je prijava da je voda ušla u neke objekte, ali niko nije bio životno ugrožen - ističe Huskić.

Najugroženije su bile mjesne zajednice Mekiš, Karadaglije, Jablanica, Trepče, Bukva, Novo Selo te samo središte  grada. U toku je sanacija šteta.

Potopljen i stadion TOŠK-a

Zbog obilnih padavina u kasnim poslijepodnevnim satima velika materijalna šteta nastala je i na stadionu NK TOŠK Tešanj.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije poplavljenog stadiona Luke, čiji teren je potpuno pod vodom i više liči na bazen nego na nogometno igralište.

Nažalost, bit će potrebna ozbiljna novčana sredstava kako bi se teren ponovo doveo u red i postao funckionalan do početka nove sezone.

Besana noć pred stanovnicima Srebrenika


Besana noć očekuje i stanovnike mnogih naselja u Srebreniku i okolini.

Nakon nevremena, praćenog jakom kišom i ledom, koje je danas oko 15 sati pogodilo ovaj grad u Tuzlanskom kantonu, poplavljena su brojna naselja, putne komunikacije, kuće, garaže, plastenici, oranice…

Nakon što je u večernjim satima kiša stala, na teren su izašle dvije grupe civilne zaštite, vatrogasci te pripadnici Gorske službe spašavanja.

Prema vanrednom izvještaju Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, rijeka Tinja je poplavila više stambenih objakata, a u naseljima Tinja, Potpeć i Bjelave površinske vode su također poplavile nekoliko stambenih objekata.

Najkritičnije tačke koje bi plavni val mogao pogoditi su Bare i Špionica, naselja nizvodno niz rijeku Tinju.

Čelić: Poplavljeno stotinjak stambenih objekata

Cjelodnevne intenzivne kišne padavine prouzrokovale su brojne probleme građanima Tuzlanskog kantona, a prema preliminarnim podacima najteža situacija je na području Općine Čelić.

- Nalazim se pred zgradom općine i faktički ne mogu napraviti deset koraka dalje jer glavnom ulicom bujica nosi sve pred sobom. Imam informaciju da je između 70 i 100 stambenih objekata poplavljeno. Situacija je veoma teška - kaže za Fenu Admir Hrustanović, načelnik Općine Čelić.

Došlo je do izlijevanja iz korita Čelićke rijeke koja protiče kroz centar ovog majevičkog mjesta, ali i mnogo veće rijeke Gnjice, te planinskih potoka.

Došlo je do plavljenja većeg broja plastenika, a očajni građani pokušavaju spasiti svoju imovinu. Štete su ogromne i one će se danima zbrajati.


(Vijesti.ba)