Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Njemački plinski 'div' tuži Gazprom zbog prekida opskrbe

Uniper Najveći njemački uvoznik plina, Uniper, bio je suočen s bankrotom, što je navelo vladu da objavi da će nacionalizirati kompaniju zbog straha da bi njezin neuspjeh mogao izazvati šokove u jednoj od najvećih europskih ekonomija.

Njemački energetski 'div' Uniper priopćio je u srijedu da tuži Gazprom pred međunarodnim sudom zbog neisporuke plina te ruske kompanije, rekavši da ih je to do sada iznosilo 11,6 milijardi eura.  

Nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu, Gazprom je stalno smanjivao opskrbu Njemačke plinovodima u očiglednoj odmazdi za zapadne sankcije Rusiji, što je dovelo do skoka cijena energije.

Najveći njemački uvoznik plina, Uniper, bio je suočen s bankrotom, što je navelo vladu da objavi da će nacionalizirati kompaniju zbog straha da bi njezin neuspjeh mogao izazvati šokove u jednoj od najvećih europskih ekonomija.

Njemačka kompanija je rekla da je pokrenula pravni postupak protiv Gazproma pred sudom u Stockholmu, tražeći odštetu zbog plina koji nije isporučen od lipnja.

Uniper je bio prisiljen kupiti zamjenski plin po višim cijenama, za koje je rekao da su do sada iznosili 11,6 milijardi eura, a ta će brojka nastaviti rasti do kraja 2024. godine.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.