Bosnia and Herzegovina

NOVALIĆ O NAŠOJ EKONOMIJI: 'Zapast ćemo u zonu gladi ako...'

"...budemo žrtvovali ekonomiju."

"Mjere koje su bile na snazi od polovine marta do kraja maja, pokazale su dobre rezultate, ali su bile pogubne za ekonomiju", poručio je federalni premijer Fadil Novalić.

"Mi ne želimo više žrtvovati ekonomiju, jer inače ćemo zapasti u zonu gladi, imat ćemo jako veliki broj socijalnih slučajeva. Nećemo više uvoditi restriktivne mjere, poput policijskog sata, ali ćemo mjere dorađivati", rekao je Novalić. "Vratit ćemo pažnju, restriktivnu kontrolu sadašnjih mjera. Pratimo šta rade razvijene zemlje", naglasio je Novalić.

Smatra da posljedice koronavirusa u BiH, ali i u drugim državama, najviše trpi turizam. S tim u vezi, najavio je, Vlada Federacije BiH pomoći će ovaj resor.

"I nećemo napraviti novi korona-zakon, širokopojasni, koji se odnosi na sve, nego ćemo ići segmentno. U septembru ćemo najvjerovantije donijeti zakon kojim ćemo pomoći sa 20-30 miliona turistički sektor. U budućem periodu prijevoznički, i tako dalje. Ići ćemo na ciljane aktivnosti", rekao je Novalić, dodavši da je to potpora, ali da su korisnije investicije.

Poredeći period za vrijeme restriktivnih mjera i poslije, naveo je da je od 16. marta do 29. maja bilo 1.082 zaraženih, 39 mrtvih i 956 izliječenih. U protekla dva mjeseca je 7.517 zaraženih, 178 mrtvih i 3.700 oporavljenih. Aktivnih slučajeva je 3.950.

Naglasio je da su i ekonomske posljedice vidljive tako da su u aprilu prihodi bili - 13,3 posto. U maju je zabilježen minus od 10,5 posto zbog koronavirusa, a u junu od 7,2 posto.

(Fena)    

Football news:

Mane scored for Arsenal. Sadio has 3 goals in 3 Premier League games
Lacazette scored after a mistake by Robertson. The forward has 3 goals in 3 Premier League games
Roy Keane: for Solskjaer, the honeymoon at Manchester United is over, the pressure will grow. Need a trophy
Dembele was late for Barcelona training. Koeman demands to arrive at the base an hour before class
Chris Waddle: I Don't see Manchester City Winning the Premier League this season
Lewandowski and Kuizans laughed at rumors of a conflict in training
Kevin-Prince Boateng signed a contract with Monza Berlusconi until the end of the season