Bosnia and Herzegovina

Novi neredi u Minsku: Odjekuju eksplozije, ima poginulih

Policija u Bjelorusiji se i danas sukobila s demonstrantima u Minsku drugu večer zaredom, nakon što je predsjednik Aleksander Lukašenko pobijedio na spornim izborima za koje Zapad kaže da su obilježeni ozbiljnim nepravilnostima.

Policija je viđena kako izvlači demonstrante iz gomile i tuče ih palicama. Privedeno je više od 30 ljudi, prenose svjedoci.  

Agencija AFP javlja da su policajci ispaljivali gumene metke na demonstrante. U centru Minska se čuju eksplozije, bakljom je zapaljen autobus, jedan demonstrant je poginuo. 

U isto vrijeme bjeloruska sigurnosna agencija je objavila da je spriječila pokušaj ubistva Lukašenkove glavne protivnice Svetalne Tihanovskaje, prenosi televizija ONT.

Ona je danas rekla kako se neće pridružiti demonstrantima kako vlasti ne bi iskoristile taj potez da ju uhapse, no da traži od Lukašenka, koji vlada od 1994., da odstupi s dužnosti, piše agencija France Presse.

Tihanovskaja se proteklih tjedana pretvorila u neočekivanog rivala Lukašenku, a izbore u nedjelju, na kojima je dugovječni čelnik osvojio šesti uzastopni mandat s 80 posto glasova, proglasila je falsificiranima.  

Ta 37-godišnja bivša učiteljica engleskog jezika, domaćica bez političkog iskustva, na izborima je, prema službenim rezultatima, osvojila 10 posto glasova, ali je poručila kako se smatra pobjednicom. 

Vlasti u Minsku ranije su zabranile kandidaturu i bivšem bankaru Viktoru Babariku, kao i bivšem diplomatu Valeriju Tsepkalu, iako su obojica prikupila potrebnih 100 tisuća potpisa. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Lukašenku na pobjedi, a poruke podrške poslali su i čelnici Kine, Kazahstana, Uzbekistana, Moldavije, Azerbajdžana i Venezuele, piše BBC.

S druge strane, predsjednica Europske komisije osudila je represiju prosvjeda i pozvala na objavu „točnih“ rezultata izbora, prenosi agencija France presse.

- Nasilnoj represiji prosvjeda nije mjesto u Europi. Pozivam bjeloruske vlasti da osiguraju da se glasovi izbora u nedjelju prebroje i točno objave - rekla je.

Football news:

Roma is the favorite in the fight for Jovic. Real Madrid have offers from Inter and Milan
Ruben Dias has arrived in Manchester to complete his move to city
Van Dijk's transfers are the key to Liverpool's victory. They killed any attempts of Arsenal to press
Tony Adams: Leno is not a top-4 goalie. For me, Martinez was number one
Federico Valverde: My job is to run until my legs are numb
Leeds United have offered Bayern 20 million euros for Nuisance. Clubs in final stages of negotiations
Pep has already spent under 480 million on city's defence, and this week broke the club record for spending on a defender