Bosnia and Herzegovina

Odata počast i položeno cvijeće u Potočarima

SREBRENICA - U Potočarima kod Srebrenice završena je komemoracija održana povodom 25 godina od stradanja Bošnjaka u julu 1995. godine.

Program je počeo emitovanja video poruka upućenih povodom godišnjice i obraćanjem zvaničnika u komemorativnoj sali.

Nakon toga pristupilo se odavanju pošte nastradalim i delegacije su položile cvijeće u Memorijalnom centru.

Zbog epidemije virusa korona ove godine nije bilo stranih državnika.

Uprkos upozorenjima i pozivima Organizacionog odbora da se ne dolazi danas u Potočare, jer se to može učiniti i drugim danima, okupilo više hiljada građana.

Zvaničnici su se pridržavali distance i epidemiloških mjera, a organizatori su nastojali da skup prođe uz poštovanje mjera zaštite od virusa korona, te je organizovano mjerenje temperature na ulazu u Meorijalni centar, gdje je omogućena i dezinfekcija ruku.

Uprkos tome, okupljeni se nisu pridržavali epidemioloških preporuka i bili su u masi bez obzira na preporuke na broj prisutnih na skupovima.

Među prisutnima ima i stranih držvaljana iz islamskih zemalja, kao što je bilo i prethodnih godina. Oni su tu stigli u privatnom angažmanu.

Ove godine nije bilo organizovanog autobuskog prevoza iz raznih krajeva zbog loše epidemiološke situacije.

Nakon polaganja cvijeća počeo je vjerski obred, a u 13.20 časova predviđen je ukop posmrtnih ostataka devet identifikovanih lica, čime će današnji program biti završen.

Današnji skup u Potočarima protiče mirno, a obezbjeđuju ga Policija Republike Srpske sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH.

Režim saobraćaja na putevima koji vode prema Srebrenici izmijenjen je zbog komemoracije, te je na pojedinim raskrsnicama bilo kraćih zastoja, ali se očekuje da će do 17.00 časova saobraćaj biti normalizovan.

Football news:

Mendes suggested Manchester United's Fati as an alternative to Sancho. Barcelona will not sell the midfielder and will extend his contract
Sevilla goalkeeper bunu about the 11-meter shot: he Coached a penalty with Ocampos. He is hitting the same way as Jimenez
Coach Porto conceição can change Conte at the head of Inter
Hans-Dieter flick: I Think Tiago should play in the Premier League. He wants a new challenge
Coutinho can play against Barca. The contract does not specify a ban on his participation in the match
The real life thinking about to return to Zeballos. The decision is up to Zidane
Lopetegui before the semi-final with Manchester United: Let's believe that Sevilla can beat them