Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

"Oduševljava me što Hrvati ne mare za političku korektnost"

On je najpoznatiji klaun na svijetu, zvijezda Cirque du Soleila i Broadwaya, a Hrvatska i naši talentirani glumci prije nekoliko su ga godina toliko oduševili da se odlučio vratiti i osnovati svoj hrvatski ansambl! Govorimo, dakako, o Davidu Shineru, jednom od apsolutnih majstora fizičke komedije, koji trenutačno u kazalištu Luda kuća režira predstavu "Komik Motion Show", koja će premijerno biti izvedena u ponedjeljak 3. listopada, a propustite li premijeru, imat ćete priliku za popravni u četvrtak 6. listopada.

– Možete očekivati da ćete se jako puno smijati. Na tome radimo. Stvaranje komedije je proces, ali jako dobro nam ide – pohvalio nam se David Shiner, s kojim smo razgovarali uoči zagrebačke premijere.

Shiner je prvi put posjetio Zagreb 2018. godine, kada je održao klaunsku radionicu za petnaestak polaznika. Održao je u životu puno radionica, kaže, ali ova je grupa pronašla put do njegova srca.

– Jako mi se svidio rad s njima, svi su imali sjajan smisao za humor, bilo je nekako drukčije. Jednostavno su mi se svidjeli od prvog trenutka. Bili su neustrašivi, spremni na sve i beskrajno dobro smo se zabavljali. Toliko da smo na kraju napravili 40-minutnu prezentaciju za publiku i pomislio sam: "Ovo je toliko zabavno da se želim vratiti i napraviti predstavu, a s vremenom možda i ansambl." Bili smo na najboljem putu da osnujemo ansambl, ali došla je pandemija i sve je stalo. Napravili smo audiciju, ali dok smo došli do ove zadnje faze priprema, dio je ljudi, nažalost, izašao iz projekta zbog drugih poslova. S vremenom ćemo imati veći ansambl, ali ljudi koji su sad u predstavi su predivni. Obožavam raditi ovdje – kazao nam je.

Shinera je posebno ugodno iznenadilo i fasciniralo što glumci nisu bili opterećeni političkom korektnošću: "Danas je toliko političke korektnosti, toliko se toga ne smije reći ili napraviti, uvijek će se netko uvrijediti... Mislim da je to tužno."
Hrvatski ansambl počeo je stvarati još prije pandemije, koja je svima poremetila planove. Ipak, za takav pothvat treba vremena, jer

Shinerov pristup fizičkoj komediji i vrste pokreta kakve ona zahtijeva nije lako svladati. To je sasvim drukčiji oblik umjetnosti, kaže nam Shiner, putem kojeg možemo izraziti najdublje emocije i borbe koje proživljavamo kao ljudska bića samo kroz pokret i zanimljive likove.

– To je divan način komunikacije. Fascinantno je koliko toga možemo reći bez napisane ili izgovorene riječi, pogotovo u komediji i klauneriji. Mislim da je puno učinkovitije i trajnije od izgovorenih šala ili stand-up komedije. Volim koristiti svoje tijelo i komunicirati na taj način – kaže.

 | Autor : Milan Kovačević Foto: Milan Kovačević "Fascinantno je što možemo izraziti najdublje emocije i borbe koje proživljavamo samo kroz pokret" kaže Shiner

On je u svijet klaunerije i fizičke komedije upao sasvim slučajno. Rođen je 1953. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, u Bostonu, kao jedan od osmero djece u siromašnoj obitelji. Od malih nogu uživao je dok je nasmijavao sve oko sebe, a iako u školu nikako nije volio ići, bio je pravi razredni klaun, koji je nasmijavao čak i učitelje. Nasmijavati ljude, shvatio je tada, bio je njegov životni poziv. I kazalište ga je privlačilo otkad zna za sebe, u školi se priključio kazališnom klubu, ali prvo je deset godina proveo radeći kao stolar, dok na ulici slučajno nije vidio jednog pantomimičara i zaključio da je to ono što zapravo želi raditi.

– Kao klaun počeo sam nastupati 1981. godine na ulicama Pariza, gdje sam radio tri godine. Tamo sam razvio svoj stil, svladao tehniku pokreta i razvio tehnike improvizacije. Dnevno sam imao po šest ili sedam 20-minutnih izvedbi. U osnovi sam samouk, godine na ulici razvile su moj način rada. Nakon toga sam radio u cirkusu i nastavio se razvijati sve dok na kraju nisam došao do Cirque du Soleila – rekao je Shiner.

 | Autor : Milan Kovačević Foto: Milan Kovačević Ansambl predstave, uz Shinera, čine i Bojan Ban, Ivan Đuričić, Iskra Jirsak, Nikolina Majdak i Iva Peter Dragan.

U Cirque du Soleilu, najpoznatijem svjetskom cirkusu, bio je na samim njegovim počecima, prvo kao izvođač, a zatim i kao jedan od autora njihove druge predstave. Za Cirque du Soleil ima samo riječi hvale, a vratio im se i 2007. godine da bi režirao predstavu "Kooza", proces koji je trajao čak dvije godine. A "Kooza", spektakularan show koji kombinira klauniranje i akrobatske izvedbe, toliko je popularna da igra već petnaest godina! Surađivao je Shiner i sa slavnim komičarom i klaunom Billom Irwinom na Broadwayu, gdje su zajedno kreirali uspješnu predstavu "Fool Moon". Nakon što su je premijerno izveli 1993. godine, Irwin i Shiner na Broadwayu su taj vodviljski show održali još 207 puta!

– Kad radiš na Broadwayu, u smislu rada u kazalištu, ti si na vrhu i okružen si najvećim zvijezdama. Bilo je jako zabavno. Na Broadwayu može uspjeti sve što je zaista dobro. U početku sam bio prestrašen – dva klauna na sceni s peteročlanim bendom, klauniranje... Ali Bill Irwin već je tada bio zvijezda, igrao je već na Broadwayu, a ja sam tamo bio nov, tako da sam se bojao. Ali bilo mi je jako drago kad je predstava uspjela, dobili smo niz nagrada, bilo je to divno iskustvo – prisjetio se.

 | Autor : Milan Kovačević Foto: Milan Kovačević

Jasno nam je da ne smijemo propustiti priliku vidjeti takvog majstora na djelu, jer osim što je režirao "Komik Motion Show" u koprodukciji Lude kuće, Triko Cirkus Teatra i Ivana Đuričića, Shiner u zagrebačkoj predstavi i glumi. Uz njega će na pozornici zaigrati i do suza vas nasmijati pomno odabrani ansambl fantastičnih hrvatskih glumaca, među kojima su Bojan Ban, Ivan Đuričić, Iskra Jirsak, Nikolina Majdak i Iva Peter Dragan.