Bosnia and Herzegovina

OHR: Osigurati adekvatno financiranje izbora

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) upozorio je danas kako je potrebno osigurati adekvatno financiranje nadolazećih Lokalnih izbora u BiH.

Iz OHR-a podsjećaju da je Središnje izborno povjeenstvo (SIP) BiH odgodilo nadolazeće lokalne izbore za 15. studenoga 2020. godine kako bi se dalo vremena da se ispune izazovi koji se odnose na financiranje i organizaciju izbora, kao i izazovi koje je prouzrokovala pandemija Covid-19.

"OHR želi podsjetiti sve relevantne organe, uključujući Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine na njihovu zakonsku obvezu da osiguraju adekvatna financijska sredstva za izbore. Time bi se omogućilo SIP-u da izvrši sve neophodne pripreme za neometano i blagovremeno održavanje i provođenje Lokalnih izbora kako bi građani Bosne i Hercegovine bili u mogućnosti iskoristiti  svoja zagarantirana prava u skladu sa Ustavom BiH", priopćeno je iz OHR-a.

Kako se nadalje navodi, od suštinskog značaja je da sve institucije, na svim nivoima, u potpunosti surađuju sa SIP-om, kako to nalaže zakon, a kako bi se izvršila ova ključna demokratska funkcija u BiH.

Istovremeno, OHR potcrtava da svi prigovori koji se odnose na proces imenovanja članova SIP-a spadaju u domen suda te da stoga svi članovi SIP-a djeluju u punom kapacitetu sve do eventualne drugačije sudske odluke.

Football news:

Mainz on Werner's hat-trick: Klopp, can you finally take him in?
La Liga can resume on June 11 with a match between Sevilla and Betis
92:48. 6 years since the moment that changed the history of real. Ramos on Atletico's goal in the Champions League final
Arsenal started to fall apart, and I wanted to win. Money is not important. Ashley Cole on the move to Chelsea
The championship conducted 1014 tests for coronavirus and identified two cases of infection. Both are in hull
Is this really happening? Fernandinho on returning to training
Ivan samorano: I Guarantee that Lautaro is the future of Inter. Barca has financial problems