Bosnia and Herzegovina

ONI SU KAO POČETNICI - JEDNOGLASNI: Nije podržan veto Bošnjaka na zaključke NSRS-a o Rezoluciji Parlamenta BiH

Vijeće naroda RS danas nije podržalo veto Kluba Bošnjaka na zaključke Narodne skupštine RS-a kojima se, između ostalog, odbacuje Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izglasao 20. maja ove godine.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda Mihnet Okić potvrdio je za Fenu da će ovo pitanje biti predmet usaglašavanja na zajedničkoj sjednici Vijeća naroda i Narodne skupštine.

Bošnjački klub pokrenuo je ranije pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na 20 zaključaka usvojenih u Narodnoj skupštini 1. juna.

Opozicione srpske stranke i bošnjački poslanici iz koalicije “Zajedno za BiH“ nisu prisustvovali skupštinskom glasanju o zaključcima, koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US, SPS, SP i poslaničke grupe Nezavisni poslanici.

U njima se, između ostalog, navodi da Rezolucija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH “ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS-u“.

“Konstatujemo da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu”, kaže se u zaključcima za koje su glasala 52 poslanika.

Poslanicima vladajuće većine bio je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije.

“Narodna skupština poziva sve u BiH da istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada”, navodi se, između ostalog, u usvojenim zaključcima.

Ukoliko o vetu Bošnjaka ne bude dogovora na Zajedničkoj komisiji, konačnu riječ dat će Ustavni sud RS-a.

(BHRT) 

Football news:

Kolo Toure: Van Dijk is an incredible player, but playing one - on – one is his weakness
Lewandowski on his favorite coach: Klopp. He has like two faces – for the players, he is like a father and a coach
Kevin-Prince Boateng has returned to Fiorentina from a loan spell at Besiktas and wants to finish his career at Hertha
Barcelona can sell Braithwaite to West ham for 20 million euros. Negotiations are at an advanced stage
Agent: Magnusson and Sigurdsson are healthy and ready to train with CSKA
John Terry can lead Bournemouth. The club has been relegated from the Premier League
🇹 🇷 The match TV commentator loves Turkish football and once helped remove President Besiktas. Interview about the transcendent passion