Bosnia and Herzegovina

Otvoren Bosanskokrupski sajam meda od 14. do 16. augusta

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao ih je u organizaciji sajma koji se održava u skladu sa svim mjerama za sprečavanje širenja pandemije.

Izlagači na sajmu su članovi udruženja Lipa, koje okuplja više 100 pčelara i podržava njihov rad. Krajem juna, FARMA II projekt podržao je udruženje da obuči i opremi 30 članova kako bi oni diverzifikovali svoju proizvodnju.

- Zahvaljujući podršci Sweden/USAID FARMA II projekta, 30 naših članova povećalo je prinose meda i sada mogu skupljati, obrađivati i pakovati matičnu mliječ, polen, propolis i vosak, koristeći opremu koju je obezbjedio projekt. Pored toga, oni su počeli proizvoditi različite proizvode sa dodatnom vrijednošću miješajući med sa ostalim pčelinjim proizvodima, te ljekovitim biljem i sušenim voćem. Neki od naših članova također su počeli proizvoditi kozmetiku na bazi meda, a svi ti proizvodi promovišu se na sajmu. Pozivamo sve one koji mogu, da dođu na sajam i probaju i kupe naše nove proizvode - rekao je predsjednik udruženja Lipa Hajrudin Šabić, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekt.

Sajam traje tri dana, od 14. do 16. augusta, od 9.00 do 18.00 sati.

Sweden/USAID FARMA II projekt podržava razvoj pet sektora poljoprivrede u BiH, uključujući mljekarstvo, peradarstvo, proizvodnju voća i povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja, i pčelarstvo. Projekt pomaže poljoprivrednim proizvođačima da unaprijede kvalitet svojih proizvoda, povećaju proizvodnju i uvedu standarde neophodne za izvoz hrane u EU i na druga međunarodne tržišta. On također pomaže institucijama u BiH da poboljšaju prakse i regulatorni okvir za poljoprivredu, te da ih usklade sa EU legislativom.


(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Maccabi entered the Champions League without 11 players due to covid. UEFA allows you to play if there are 13 players from the application
Ole Gunnar Solskjaer: De Gea saved us for years, Henderson did the same today. Lingard played well
The semed said goodbye to Barcelona: Thank you for the opportunity to realize the dream. Eternally grateful
Juve have leased Morata from Atletico for 10 million euros with the right to buy out for 45 million
Barcelona and Atletico have agreed a move for Suarez (Fabrizio Romano)
At the 1950 world Cup, Amateurs from the United States beat England. The coach of the Americans compared their players to sheep, and the author of the winning goal went missing
Dan Henderson made his debut for Manchester United at the age of 23. He made 141 appearances on loan