Bosnia and Herzegovina

Otvorena revijalna izložba-26. Jesenji likovni salon

Revijalna izložba - 26. Jesenji likovni salon, u organizaciji Društva hrvatskih likovnih umjetnika Federacije BiH, otvorena je u utorak navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Tom prigodom predsjednica Društva hrvatskih likovnih umjetnika Federacije BiH Ana Šimić kazala je kako su zbog cjelokupne situacije s koronavirusom bili ograničeni i s vremenom i s prostorom tako da su izložena baš probrana djela umjetnika.

- Izložbu je bilo jako teško organizirati i jako mi je drago da smo u tome uspjeli unatoč svim ovim novim okolnostima – kazala je Šimić novinarima.

Smatra kako je stvaranje u pandemiji iznjedrilo neke nove ideje te da se neke od njih mogu vidjeti prikazane na pojedinim radovima.

- Vidimo da je puno umjetnika unijelo dosta više emocija i straha u svoje radove. Također, možemo vidjeti da su neki tražili način da se  opuste kroz umjetnost na način da su radili pejzaže, keramiku i slične stvari. U svakom slučaju, pandemija se odrazila na umjetnost – zaključila je Šimić.

Za svoja djela koja su izložena večeras kaže kako prikazuju jednu ljudsku psihologiju i strah koji se pojavio u svima za vrijeme ove pandemije.

Na 26. Jesenjem likovnom salonu posjetitelji imaju priliku razgledati slikarske radove najeminentnijih umjetnika i slikara s područja BiH i okolice.

Svoje radove javnosti su predočili slikari i umjetnici: Ana Šimić, Drago Škipina, Marin Topić, Karolina Marušić, Megi Kunštek, Kristina Ćavar, Vilim Perić, Trpimir Grgić, Stjepan Šimić Pepi, Leonarda Vasilj, Stipo Zoroja, Stojan Lasić Stole, Biljana Sesar, Matea Martinović, Tomislav Zovko,Alisa Teletović, Tamara Herceg, Slavenka Volić, Tomislav Zane, Olivera Tadić, Srećko Babić i Dorotea Dikonić.

Inače, predgovor izložbi i manifestaciji 26. Jesenji likovni salon naslova Koronavirus i umjetnost - put prema nepoznatom napisao je povjesničar umjetnosti Ivan Vrljić koji ističe da Društvo hrvatskih likovnih umjetnika Federacije BiH na ovogodišnjem 26. jesenskom likovnom salonu nudi svu raznovrsnost likovnih makinacija kistom.

"Očekujemo repertoar kvalitetnih lica iz svijeta likovnosti, kratki predah od svakidašnjih crnih vijesti iz medija o ekonomskoj krizi i slomu umjetnosti u cjelini. Nemojte misliti da će zbog ove situacije umjetnost posustati. Nikako sada u ovoj krizi umjetnost ne može posustati i pasti. Nije padala u ratu i miru, potresu i blagostanju. Umjetnost treba i može dati odgovor na krizu čovječanstva uzrokovanu pandemijom koronavirusa", naveo je Vrljić.

Izložba će ostati otvorena narednih deset dana.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

Schalke terminated the contract with Ibisevic and suspended Bentaleb and Harit
Bielsa, flick, Klopp, Lopetegui and Zidane are the contenders for the best coach of the year award
Messi, Ronaldo, Lewandowski, Ramos, de Bruyne and 4 Liverpool players are among the contenders for the best
Zlatan about getting the Swedish Golden ball: I Plan to win it in 50 years
Anton Ferdinand was racially abused in comments to a post about a documentary about racism and Terry
Zlatan is named player of the year in Sweden for the 12th time
Ronaldo scored the 70th goal in home matches of the Champions League, repeating the record of Messi