Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pentagon: Kineski nuklearni arsenal će se više nego utrostručiti do 2035. godine

Kineski nuklearni arsenal vjerojatno će se više nego utrostručiti na 1.500 bojevih glava do 2035. godine, saopćio je Pentagon u izvješću u utorak u kojem je također istaknuta sve veća moć zračnih snaga te zemlje. 

Washington je identificirao Peking kao najveći izazov za Sjedinjene Države, a godišnje izvješće o kineskoj vojsci naglašava poboljšanja i njenih nuklearnih i konvencionalnih snaga.

- Ministarstvo obrane procjenjuje da su kineske operativne zalihe nuklearnih bojevih glava premašile 400 - stoji u izvješću, navodi AFP.

U saopćenju se navodi da ako Kina nastavi tempom svoje nuklearne ekspanzije, vjerojatno će imati zalihe od oko 1.500 bojevih glava do 2035. godine.

Ta bi brojka ipak daleko zaostajala za arsenalima Sjedinjenih Država i Rusije, koji svaki uključuje nekoliko tisuća nuklearnih bojevih glava.

Kina "vjerojatno namjerava razviti nove nuklearne bojeve glave i platforme za isporuku koje su barem jednake učinkovitosti, pouzdanosti i/ili mogućnosti preživljavanja" onima koje razvijaju Sjedinjene Države i Rusija, stoji u izvješću.

Peking također radi na modernizaciji svog arsenala balističkih raketa, lansirajući oko 135 u testiranje tijekom 2021., što je više nego ostatak svijeta zajedno isključujući one ispaljene u sukobima.