Bosnia and Herzegovina

Plus size modeli prvi put prošetali pistom u Milanu

Sedmica mode, koja se održava u italijanskom Milanu, polako ali sigurno pravi korake naprijed u otklanjanju njenog najvećeg problema - nedostatka različitosti, te su, prvi put u dugoj istoriji ove modne smotre, pistama prošetali plus size modeli.

Modna sedmica, na kojoj se predstavljaju najnovije kolekcije slavnih kreatora, dugo je godina po mišljenju struke bila nekoliko koraka iza Njujorka, Pariza i Londona, a sada je svoj fokus konačno usmjerila, osim rasne raznolikosti, i na raznolikost u obliku i veličini modela.

Tako su Palona Elseser i Džil Kortvel postale prve plus size manekenke koje su za modnu kuću "Fendi" hodale modnom pistom u Milanu i na taj način ušle u istoriju. I čelnici modne kuće "Versace" odlučili su da ove manekenke nose njihove modele, te su na pistama tokom nedjelje mode pored Kortvelove prošetale i manekenke Alvu Kler i Prešus Li.

"Versace" modna revija je zapravo bio treći šou manekenke Džil Korvel, nakon što je nosila modele "Etroa" i "Fendija". Ipak, za Prešus Li i Alvu Kler nošenje "Versace" kolekcije bio je poseban istorijski trenutak jer su plus size modeli prvi put debitovali u Milanu.

"Ove žene ne treba da na sebe gledaju kao na posebnu i drugačiju veličinu. Veličina ne treba ništa da znači, svaka žena svoju veličinu treba da nosi s ponosom i da se oblači onako kako ona to želi", govorila je Donatela Versaće 2008. godine.

Ipak, plus size modeli su morali čekati 23 godine, koliko traje upravljanje Donatele Versaće poznatim brendom, da bi se našle na modnoj pisti.

Po riječima stručnjaka koji su pratili rad Versaćeove prethodnih godina, ona je 2011. godine otkazala reviju koju je njen brend radio s kompanijom "H&M" jer su modeli sa piste izgledali kao "prave žene".

Ipak, posljednja revija u Milanu je dokazala da je i Donatela promijenila svoje poglede na visoku modu.

Prošlog novembra pjevačica Melisa Vivian Džeferson, koja nastupa pod umjetničkim imenom Lizo, nastupila je na događaju koji je organizovao britanski "Vogue", gdje je nosila prepravljeni "Versaceov" model, te je Donatela kasnije izjavila da je ponosna što punija žena nosi njenu kolekciju.

"Ponosna sam što tako talentovana žena nosi našu haljinu", napisala je tada Donatela na društvenim mrežama.

Kasnije je pjevačica Lizo ponovo nastupila u njenim haljinama na dodjeli "Grammy" nagrada, gdje je dobila čak osam nominacija, što je Donatela kratko opisala riječju "perfektno".

Football news:

Highlight of the month: the Rangers forward scored from 50 meters (the farthest goal in the history of the Europa League). Gerrard says he's never seen anything more beautiful 😍
Mourinho on 3:0 with LASK: Difficult opponent, but Tottenham played so that the victory seemed easy
Stefano Pioli: Milan is not an ordinary team. He plays with less dedication after the Derby
Barca players - report on salary cuts: We are not going to put up with the violation of our rights by the club
Milan are 21 games unbeaten in all competitions. Next game - with Roma
A year ago, a forest was planted at the rival CSKA stadium. The author paid attention to the felling of trees
Conceisau about the refereeing of the game with Manchester City: I Apologize to the Portuguese referees after what I saw here