Bosnia and Herzegovina

Po čemu su dijelovi tijela dobili nazive?

Da li ste se ikada zapitali koja je poveznica između određenih naziva i stvari koje ti nazivi određuju? Između ostalog, imamo puno dijelova tijela s neobičnim nazivima, a evo kako su ih dobili.

"Drevne civilizacije su obično imenovale stvari prema njihovom obliku - poput nekih materijalnih predmeta s kojima su svi bili upoznati", objašnjava Mary Fissell, doktor nauka, profesor na Odjelu za istoriju medicine na Univerzitetu "Johns Hopkins" i kourednik biltena "History of Medicine".

Trtica

Drugi naziv za repnu kost, trtica, potiče od grčkog naziva za pticu kukavicu - kokkux - jer zakrivljeni oblik kosti liči na kljun te ptice.

Arterija

Naziv ove važne krvne žile koja vodi krv iz srca potiče od latinske i grčke riječi "arteria", što znači "držač vazduha". Drevni stručnjaci mislili su da su arterije vazdušni kanali jer nakon smrti nisu zadržavale krv.

Dlan

Možemo zahvaliti rimskoj tradiciji za ono što danas nazivamo donjom stranom ruke, odnosno dlanom. U davnim vremenima je bio običaj stavljati palmin list u ruke pobjednika pa naziv dlan (engl. palm) dolazi od latinske riječi "palma".

Lunula

Bijela mrlja nalik polumjesecu pri dnu nokta zove se lunula, odnosno "mali mjesec" na latinskom.

Krojački mišić (Sartorius muscle)

To je mišić prednje strane natkoljenice i najduži je u tijelu čovjeka. Aktivira se kada sjedite prekrštenih nogu, kao što su to radili krojači dok su šili rubove ili manžete. Na latinskom riječ "sartor" znači krojač. Tako je sartorius dobio ime krojački mišić.

Uvula (nepčana resica)

Uvula je mišićna tvorba u sredini mekog nepca, pokrivena sluznicom. Dobila je naziv po latinskom izrazu za "malo grožđe", na šta je podsjećao njen izgled, piše The Healthy, prenosi Index.hr.

Football news:

I love Fulham. I'm sure it's going to hurt, but it's permanent
Streich-the main thinker of German football: does not watch the Premier League, talks about Dostoevsky and empathy
Dembele worked in the General group of leopards in front of Napoli. He has not played since November
Casemiro on respect for Zidane: I still get excited when I talk to him. It's incredible
Cakir will referee the Barcelona-Napoli match in the Champions League
Detailed analysis of the game of 18-year-old Ronaldo for sporting against Manchester United. 6 days later, Cristiano became a United player
Manchester City are confident that Aguero will stay for another season, despite the Interest of Independiente