Bosnia and Herzegovina

Počinje gradnja prelaza kod "Bratoljuba"

BANJALUKA, ZVORNIK - Izgradnja graničnog prelaza kod mosta “Bratoljub” koji već povezuje BiH i Srbiju počinje u martu, potvrđeno je “Glasu Srpske” u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u koju je iz Pravobranilaštva BiH stigao pozitivan odgovor na ugovor sa izabranim izvođačem radova.

Uprava je, naime, početkom prošle godine dobila šest ponuda za izgradnju graničnog prelaza između Bratunca i Ljubovije, ali je nedostatak novca na određeno vrijeme prekinuo konkursnu proceduru, te nije bilo uslova da sa najpovoljnijim ponuđačem bude potpisan ugovor.

Situacija je promijenjena kada je krajem prošle godine novi saziv Savjeta ministara BiH odobrio potrebna dodatna sredstva za gradnju graničnog prelaza, a predsjedavajući Savjeta Zoran Tegeltija tada je izrazio nadu da će prije kraja ove godine prelaz biti otvoren.

Posao je dobila firma “Enikom gradnja” iz Zvornika, a ukupna vrijednost projekta je 14,5 miliona maraka. U UIO su istakli da je plan da finalni ugovor sa izvođačem bude potpisan u toku ove sedmice.

"Nakon toga idu pripreme, a uvođenje izvođača u posjed planirano je za početak marta", potvrdili su u Upravi.

U tenderskoj dokumentaciji za izgradnju graničnog prelaza je navedeno da je rok za završetak radova 350 kalendarskih dana, računajući od dana uvođenja u posao, a izvedeni radovi, kako je navedeno, moraju biti urađeni u skladu sa najvišim profesionalnim standardima. Jedan od uslova za učešće na tenderu bio je da firma dokaže da je u 2017. godini pozitivno poslovala, kao i to da je u posljednje tri godine imala promet od najmanje 14 miliona maraka za svaku godinu.

U zvorničkoj kompaniji su rekli za “Glas Srpske” da su spremni za posao.

 "Čekamo potpisivanje ugovora i čim to uradimo, spremni smo za početak radova i da to završimo u predviđenom roku", poručili su iz te kompanije.

Izgradnja mosta “Bratoljub”, u dužini od 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je oko 13 miliona evra, ali zbog nepostojanja prelaza još nije u funkciji. Srbija je, prema dogovoru, završila izgradnju mosta i pristupne puteve sa svoje strane, a Republika Srpska izgradnju pristupnih puteva iz pravca Bratunca, dok plato za carinski terminal i granični prelaz sa nadstrešnicom površine 2.000 kvadratnih metara treba da izgradi BiH.

Na završetak posla pozivali su često i zvaničnici Srbije, ukazujući na značaj ovakvih projekata, prije svega, za stanovništvo i privredu.

Čelnici opštine Bratunac godinama ističu da su granični prelaz i most od ogromnog značaja za tu opštinu, ali i za širu regiju. Transportni pravci će, prema njihovim riječima, biti znatno skraćeni i to će mnogo značiti za privredu ovog područja i za stanovništvo s obje strane Drine.

Opstrukcije

Zvaničnici Republike Srpske duže vrijeme su upozoravali da postoji bojazan da neko namjerno opstruiše izgradnju zajedničkog graničnog prelaza na mostu “Bratoljub”, koji povezuje Bratunac i Ljuboviju, iako je riječ o važnoj komunikaciji. Takav stav je stizao i od zvaničnika Srbije koji su i pozdravili deblokadu i izrazili nadu da će prelaz uskoro biti završen.