Bosnia and Herzegovina

Počinju Književni susreti u Banjaluci

BANJALUKA - Međunarodni književni susreti "Banjaluka 2020" u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske biće otvoreni u petak s početkom u 20 časova, u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

Za razliku od prethodnih izdanja Međunarodnih književnih susreta, na kojima je do sada učestvovalo više od 50 istaknutih pisaca iz svijeta, kao i mnogi pisci iz Srbije, srpske dijaspore i Republike Srpske, ove godine zbog nemogućnosti dolaska većine predviđenih učesnika, pisaca iz inostranstva, na svečanoj ceremoniji otvaranja, učešće putem video-linka uzeće ugledni pisci Vjačeslav Kuprijanov  iz Rusije, Džon Tejlor iz Amerike, Đorđo Lingvaglosa iz Italije, te Elka Njagolova iz Bugarske.

Posjetioci će imati priliku da uživo čuju domaće književnike, među kojima su Predrag Bjelošević, koji će uputiti pozdravnu riječ, Željka Avrić, Dušan Savić, Senahid Nezirović, Goran Vračar. Svoje prozne i poetske redove govoriće i Nedeljko Zelenović, Jelina Đurković, Radmila Đokić, Milad Obrenović, Rado Dimitrijević, Aćim Todorović, Saša Knežević, Mihajlo Orlović, Miladin Berić, Jelena Glišić, Vid Vukelić, Zlatko Jurić, Enea Hotić, Milan Rakulj, Jovanka Stojčinović Nikolić, Rada Janjušić, Mirko Vuković, Dobroslav Ćuk, Zdravka Babić, Radmilo Radovanović, Radomir Jokić, Vojin Ostojić i Milutin Savčić.

Pjesničku poruku mira, koja se svake godine sa susreta šalje u svijet, ove godine  je u ime učesnika i organizatora napisao istaknuti srpski pisac Ranko Risojević, koji će je na svečanom otvaranju i pročitati.

U radnom dijelu susreta pisci iz Austrije, Srbije, Federacije BiH i Republike Srpske će razgovarati o ulozi pisca danas u društvu, a na sjednici Skupštine Udruženja književnika RS, koja će se održati u subotu od 11 časova u Banskom dvoru, biće upriličen i prijem novih članova u UK RS.

Football news:

Hector Herrera on 0:4 with Bayern: We played very well with the best team in the world. Don't write off us
Antonio Conte: Borussia are well prepared, they have a lot of potential. Inter could have won
Guardiola on 3:1 with Porto: a Good start. In the Champions League, there are 5 substitutions, the players who came out showed themselves well
Flick about Mueller: he's a continuation of the coach's hand on the field. Thomas manages the team, drives it forward
Gian Piero Gasperini: Miranchuk has just started training. We have a lot of players, rotation is inevitable
Goretzka about 4:0 with Atletico: We were lucky that we didn't miss out at the beginning. It took 10 minutes to get involved
Klopp on the win over Ajax: it wasn't radiant football, but we scored three points