Bosnia and Herzegovina

Pomicanje sata vam je izbacilo organizam iz ravnoteže? Ovako ćete najbrže priviknuti tijelo

Izlažite se suncu što više kada ste budni, a kada je mrak izbjegavajte jako svjetlo. Ne gledajte u ekran prije spavanja, radije napravite kupku. Ne jedite nekoliko sati prije odlaska u krevet. 

Kazaljke su se noćas u dva sata pomaknule za jedan sat unaprijed, odnosno počelo je ljetno računanje vremena. Promjene mogu naštetiti organizmu. Posljedice su smanjena radna učinkovitost, slaba koncentracija, teže pamćenje i umor. No, važno je slijediti savjete stručnjaka koji nam mogu pomoći.

- Budući da svjetlo potiskuje izlučivanje melatonina, koji regulira cirkadijurni ritam organizma, važno je izlagati mu se tijekom budnih sati što je više moguće, i obratno, ne izlagati se jakom svjetlu kad je vani mrak. Na primjer, ako se noću ide u kupaonicu, ne treba pritom paliti jako svjetlo. Korištenje elektroničkih uređaja neposredno prije spavanja ima snažan učinak na san i budnost te može imati ključnu ulogu u stalnom nedostatku sna jer emitiraju plavu svjetlost koja može prekinuti prirodne cirkadijurne ritmove. Stoga nastojte izbjegavati gledanje u mobitel, tablet, računalo ili televizor barem sat vremena prije spavanja - rekla je Lea Maričić, mag. psih. iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Stručnjaci preporučuju da danas odrijemate poslijepodne i tako si olakšate prijelaz. Poželjno bi bilo izbjegavati stvari koje nam stvaraju nelagodu i nervozu te smanjiti razinu stresa.

24sata

Foto: Dreamstime

U dane uoči i nakon promjene sata valja smanjiti unos kave i broj popušenih cigareta, a u jelovnik uvrstiti više voća i povrća. Hrana bogata mineralima vraća ravnotežu.

Postupno mijenjajte ritam

Idite u krevet 15 minuta ranije i budite se do 15 minuta prije no što biste trebali. Kako bi normalno funkcionirali tijekom dana, odraslim ljudima potrebno je najmanje sedam sati sna.

24sata

Foto: Dreamstime

Preporuka je da zadnji obrok bude nekoliko sati prije odlaska na spavanje. Stručnjaci preporučuju lagane vježbe nekoliko sati prije spavanja, tople kupke ili nabavku čepića za uši te maski za oči. Bilo bi dobro ustajati i lijegati u isto vrijeme svakoga dana.

Pomoć iz prirode

Sok od trešanja bogat je melatoninom, kažu nutricionisti, te je odličan izbor za bolji san. Dobar izbor je i šalica toplog mlijeka s medom. Mirisi lavande, valerijane, vanilije ili kamilice pomažu kod ublažavanja osjećaja tjeskobe i uznemirenosti te kod nesanice. 

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

UEFA will not exclude Real Madrid, City, Manchester United and the rest of the Super League founders from the semi-finals of the Champions League and Europa League (ESPN)
Sky Sports reporter: Some breakaway club leaders believe they were set up. They demand an explanation from the leaders
Maguire came into conflict with Woodward over information about the Super League at a meeting of players with the management of Manchester United
UEFA President to English clubs: Gentlemen, you have made a huge mistake. But you have time to change your mind
I won't get any benefit from Super League - I just want to save football. Perez gave a program Interview (and immediately fell for the lie)
Everton owner on joining Super League: Never. Clubs are public domain
UEFA President: Relegation from the Champions League is no longer a sporting failure, but a production risk that not everyone is willing to accept