Bosnia and Herzegovina

Pompeo: SAD su se obavezale da nikad neće zaboraviti Srebrenicu, stojimo uz BiH

Poručio je ovo u svojoj videoporuci američki državni sekretar Mike Pompeo, obraćajući se na komemorativnom skupu u Potočarima povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, prenose Vijesti.ba.

- SAD su se obavezale da nikad neće zaboraviti ovu tragediju. Dijelimo tugu sa porodicama koje svih ovih godina neumorno traže pravdu za 8.000 nevinih, izgubljenih života i stojimo uz naše sjajne prijatelje u BiH - rekao je Pompeo.

Teško je to povjerovati, navodi, ali od tog strašnog dana stasala je cijela jedna generacija.

- Oni među nama koji se sjećaju dešavanja od prije četvrt stoljeća imaju obavezu graditi mirniju i prosperitetniju budućnost i demokratiju za tu generaciju. Izgradimo budućnost koja će biti dobra za sve narode, bez obzira na rasu ili religiju i ujediniti nas u zajedničkim vrijednostima, temeljenim na pravima pojedinaca - naglašava Pompeo.

Učinimo da ta budućnost, dodaje, u kojoj će se grozne lekcije Srebrenice pamtiti i nikada ne ponoviti, bude svjetlija, prenose Vijesti.ba.

- Danas SAD nanovo izražavaju svoju posvećenost tom cilju, zajedno s našim partnerima u BiH i svijetu - zaključuje Pompeo.

(Vijesti.ba)

Football news:

Manchester City wants to buy 5 more players this summer. The club is Interested in Lautaro and Felix
West ham midfielder Antonio is the best player in the Premier League in July. He scored 8 goals in 7 matches
Brih is scheduled for the Manchester City – Real Madrid match. Zweier will judge the Juventus-Lyon game
Fulham returned to the Premier League, earned 135 million pounds and destroyed the fairytale of Brentford. Everything was decided by the trick of the defender and a stupid mistake of the goalkeeper
Fabinho: this Liverpool will be remembered forever. The title in the Premier League is special, because we had to wait so long
Tuchel asked PSG to buy Alaba from Bayern. The player wanted to receive 20+ million euros a year
Messi-Casillas: you are an incredible goalkeeper. It was a beautiful rivalry that made you overcome yourself