Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

POTPUNI HAOS: Ruska patrola uhapsila generalnog direktora najveće evropske nuklearne elektrane, izvučen je iz automobila s povezom na očima…

Glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja pod ruskom okupacijom uhapsila je ruska patrola, saopćio je u subotu Energoatom, državna kompanija zadužena za elektranu.

  • Svijet

  • Prije 19 min  Prije 12 min

  • 1

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiriju ukrajinskih regija, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da njegova zemlja podnosi zahtjev za članstvo u NATO-u, i to po ubrzanom postupku. Glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja pod ruskom okupacijom uhapsila je ruska patrola, saopćio je u subotu Energoatom, državna kompanija zadužena za elektranu.

Glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja pod ruskom okupacijom uhapsila je ruska patrola, saopćio je u subotu Energoatom, državna kompanija zadužena za elektranu.

- Ihor Murašov priveden je na putu iz najveće europske nuklearne elektrane u grad Enerhodar oko 16 sati u petak, rekao je direktor kompanije Petro Kotin.

- Izvučen je iz automobila i s povezom na očima odvezen u nepoznatom smjeru, napisao je Kotin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da za sada nema informacija o Murašovljevoj sudbini.

Elektrana Zaporižja jedna je od žarišnih tačaka ruske sedmomjesečne invazije na Ukrajinu, dok se Moskva i Kijev međusobno optužuju za granatiranje pogona, riskirajući nuklearnu katastrofu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na demilitarizaciju područja oko elektrane, u kojoj rade Ukrajinci.

- Murašov "snosi glavnu i isključivu odgovornost za nuklearnu i radijacijsku sigurnost" elektrane i njegovo pritvaranje "ugrožava sigurnost rada ukrajinske i najveće nuklearne elektrane u Europi, rekao je Kotin.

Pozvao je ruske snage da "odmah prestanu s djelima nuklearnog terorizma prema upravi i osoblju" elektrane i oslobode Murašova.