Bosnia and Herzegovina

Prašović–Gadžo kandidatkinja SBB-a za načelnicu Novog Grada

Kako saznaje portal „Dnevnog avaza“, na današnjoj online sjednici Predsjedništva SBB-a, koja će trajati do kasnih popodnevnih sati zbog ozbiljnosti teme, koja će nakon pauze u radu od 12 do 14.30 sati biti nastavljena, razgovaralo se o predstojećim lokalnim izborima ...

... i političkoj situaciji, te odnosima prema pojedinim političkim subjektima.

Ono što je najzanimljivije za javnost je odluka Predsjedništva SBB-a da Sanelu Prašović-Gadžo, federalnu poslanicu i generalnog sekretara ove stranke, kandidira za načelnicu Novog Grada.

Novi Grad je najmnogoljudnija općina u BiH, a, kako stvari sada stoje, ona će biti i jedini ženski kandidat u Kantonu Sarajevo. Zbog njene profesionalne biografije, dugogodišnje prepoznatljivosti u javnosti i veoma vidljivom političkom angažmanu, u SBB-u smatraju da ona može pobijediti aktuelnog načelnika Semira Efendića, kojega prati više afera.

Također, tokom dana će se odlučiti i o konkretnim imenima za druge načelničke pozicije u BiH i njihovom broju, kao i o ovjeravanju kandidatskih lista za općinske vijećnike na nivou kompletne BiH.

Na današnjoj sjednici, više članova Predsjedništva SBB-a je, kako saznaje naš portal, otvorilo pitanje i nastavka saradnje sa DF-om.

Kao što je poznato, nakon što SBB nije prihvatio nedovoljno referentnog kandidata za ministarsku poziciju u KS, iz DF-a je izdato više veoma teških i nepotrebnih političkih diskvalifikacija na račun SBB-a. U njima se javno tvrdilo da je SBB jedini u vlasti sa SDA, a DF je svjesno sakrio činjenicu da je veoma veliki broj važnih pozicija na nivou FBiH, upravo glasovima SBB-a u Vladi FBiH predat DF-u i na ta su mjesta izabrani njegovi kadrovi.

Stoga je više članova Predsjeništva SBB-a zatražilo da se danas donese obavezujuća odluka za sve ministre SBB-a u Vladi FBiH i članove nadzornih i upravnih odbora da više ne glasaju za imenovanja kadrova DF-a, odnosno da ta imenovanja nesmetano obavljaju SDA i HDZ koji imaju apsolutnu većinu u Vladi FBiH.

(Vijesti.ba)

Football news:

PSG boss faces jail: Swiss Prosecutor asks for 28 months for bribing FIFA Secretary General
Milan defender Duarte contracted coronavirus
Real Madrid may pay around 100 million euros for Mbappe if he does not extend his contract with PSG
Flick about the UEFA super Cup: We have to play our best if we want to win the trophy. We are waiting for a difficult match
The Macedonian journalist was upset that he did not have time to talk to Mourinho. Jose returned and promised a photo for the sake of his late father
Fati's compensation increased to 400 million euros. He will play for Barca under number 22
Flick about Goetz: I have been in contact with him a lot since my time with the national team, but Bayern are not thinking about a contract with him