Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Predložene 343 osobe i organizacije za Nobelovu nagradu za mir

Idući tjedan bit će proglašeni dobitnici Nobelovih nagrada za ovu godinu pa će svijet slaviti promicatelje mira i dobročinitelje čovječanstva dok u Ukrajini bjesni rat.

Nikada nakon Drugog svjetskog nije bilo rata između dvije zemlje tako blizu Stockholma i Osla, gdje se dodjeljuju prestižne nagrade za medicinu, fiziku, kemiju, književnost i mir od 1901. te za ekonomiju od 1969. godine.

Vrhunac će biti dodjela Nobelove nagrade za mir 7. listopada u Oslu što će ove godine imati posebno značenje, rekli su stručnjaci.

„Najvjerojatnije će nagrada biti dodijeljena nekoj od institucija koje prikupljaju informacije o ratnim zločinima”, rekao je švedski profesor Peter Wallensteen, stručnjak za međunarodne odnose.

To bi mogao biti dobar znak za Međunarodni kazneni sud u Den Haagu ili za istražitelje Bellingcata, skupine istraživačkih novinara sa sjedištem u Nizozemskoj.

Rok za nominacije za Nobelovu nagradu za mir bio je 31. siječnja, prije ruske invazije na Ukrajinu, ali peteročlani Nobelov odbor može predložiti vlastite kandidate na prvom sastanku u godini, koji je održan krajem veljače, nekoliko dana nakon početka invazije.

Popis nominiranih je tajan, ali zna se da su ove godine predložene 343 osobe i organizacije, piše 24sata.hr.