Bosnia and Herzegovina

Predsjednica Evropske komisije pozdravila odluku građana Švicarske da ne raskinu sporazum s EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Ursula von der Leyen) ocijenila je danas da je švicarsko odbijanje ograničavanja imigracije državljana Europske unije "pozitivan znak".

- Njihov glas (na referendumu) potvrđuje jedan od stožernih stupova našeg odnosa: međusobnu slobodu kretanja, boravka i rada u Švicarskoj i u EU. Pozdravljam takav ishod. U njemu vidim pozitivan znak kako bismo mogli i dalje učvršćivati i produbljivati naše veze, istaknula je u priopćenju.

Oko 1,4 miliona građana EU živi u Švicarskoj, a 450.000 Švicaraca živi u EU, podsjetila je predsjednica europske izvršne vlasti, istaknuvši da 320.000 građana EU svakodnevno prelazi granicu idući na posao u Švicarsku.

Dodala je da će uskoro razgovarati s predsjednicom Konfederacije Simonettom Sommarugom.

- Sada očekujem da švicarsko savezno vijeće brzo poduzme korake radi potpisivanja i ratifikacije institucijskog okvirnog ugovora o kojemu smo pregovore završili 2018. godine", dodala je Ursula von der Leyen.  

EU već godinama želi zaključiti institucionalni okvirni ugovor s Bernom kako bi pojednostavio bilateralne veze. O tom ugovoru ne postoji ni najmanje suglasje u Švicarskoj, ni na ljevici ni na desnici.

Football news:

Goretzka is the German GQ sportsman of the year. He is awarded for fighting racism and the pandemic
Bartomeu deleted his Twitter account after leaving Barca. He and his family received threats
Gennady Orlov about Khabib: Won-well done, but he's not the greatest
Forward Alaves Joselu: Barcelona is one of the best teams in the world. But they can be beaten
In England, they want 25% of coaches and 15% of managers to be from ethnic minorities. Only Southampton did not sign up
Zlatan okovide: the Virus challenged me and I won. But if you are not Zlatan, then do not risk it and think with your head
Koeman on Griezmann: the goals will come, I have no doubt about it. It needs to continue to work