Bosnia and Herzegovina

Preokret u Skoplju, vladajuća koalicija bez pobjednika izbora Zorana Zaeva

VMRO-DPMNE i Demokratska unija za integracije na putu su da postignu dogovor kojim bi iz buduće vladajuće koalicije bile izostavljene socijaldemokrate Zorana Zaeva, javljaju albanski mediji u Sjevernoj Makedoniji, a piše RTS.

Suštinu još nezvaničnog dogovora VMRO-DPMNE i DUI predstavlja pristanak druge najjače makedonske stranke da mjesto premijera, prve godine mandata nove vlade, prepusti kandidatu albanske stranke, a da u preostale tri na čelu kabineta bude kadar VMRO-DPMNE.

VMRO-DPMNE i DUI zajedno imaju 59 od ukupno 120 poslanika u Sobranju, pa im za formiranje nove vlade treba podrška bar još dva poslanika drugih stranaka.

Dvije stranke, navodno, računaju na podršku dva poslanika Ljevice i Demokratske partije Albanaca, kao i na četiri mandata koje je osvojila Alternativa Afrima Gašija, podsjeća RTS.

Ljevica, iako bi mogla da podrži vladu VMRO-DPMNE i DUI, neće biti deo novog kabineta, javlja makedonski portal Plusinfo. Za sada nema reakcije iz SDSM-a Zorana Zaeva, koja je na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila najviše glasova i 46 mandata u Sobranju.

Football news:

Bayern have agreed a 4+1 contract with Ajax defender Dest
Will Juventus take a 10th consecutive League title? Three out of four of our Serie A specialists think not
Norwich refused to sell Barca defender Aarons for 20 million pounds
Aston Villa bought winger Lyon Traore for 17 + 2 million pounds
Genoa have leased Zappacosta from Chelsea and Piazza from Juve
A Lebanese football player has died after being shot in the head. It was held near the funeral where shots were fired in the air
Arteta on Barca and Inter's Interest in Aubameyang: Arsenal are as big a club as they are