Bosnia and Herzegovina

Pretilost nije samo estetski problem

Ogromna količina stresa, nezdrave navike i loša ishrana doveli su do toga da u BiH čak oko 60 odsto stanovnika ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Iako je pretilost ranije bila "rezervisana" za razvijene zemlje, posljednjih godina je počela pogađati i našu.

Mada nas stres, kao jedan od glavnih razloga gomilanja zaliha hrane, ni ranije nije zaobilazio, sada su mu još potpomogle i namirnice najlošijeg kvaliteta, kojih su police naših marketa prepune, a i nedostatak vremena za rekreaciju i opuštanje dodatno remeti naš životni ritam.

Iako većina stanovništva pretilost ismijava i podrugljivo i s podsmijehom gleda na pretile ljude, rijetko ko da ovaj poremećaj shvati kao ozbiljnu prijetnju zdravlju.

Najozbiljnije u svemu tome je što većina ljudi na pretilost gleda kao na estetski, a ne zdravstveni poremećaj, ne shvatajući da je estetika posljednja stvar koja bi u toj situaciji trebalo da nas brine, bar s moje tačke gledišta, jer sam ljude oduvijek posmatrala po ljepoti karaktera, a ne tijela.

Većini pripadnica ljepšeg pola je kada se prekomjerno ugoje veći problem to što više ne mogu stati u omiljenu haljinu, nego što im je poremećena normalna funkcija organizma, ali to i ne čudi s obzirom na to da smo poznati i kao narod koji djeluje i funkcioniše isključivo vizuelno.

Kako smo više puta imali priliku da pročitamo, pretilost je poprimila razmjere globalne epidemije i većina društava i država se protiv nje ozbiljno bore.

Pokušavaju i naši nadležni da se izbore s ovom pošasti, ali dok god mi sami ne shvatimo pretilost kao zdravstveni poremećaj, koji može prouzrokovati brojene bolesti i zdravstvene komplikacije, neće nam pomoći apsolutno ništa.

Tu opet dolazimo do ključnog problema ovdašnjih ljudi, a to je onaj da većinu stvari radimo iz pogrešnih razloga, što je i ovdje slučaj.

Pretilost je u našim glavama jednako neću se sviđati potencijalnim partnerima, pa se shodno tome neću udati/oženiti, a ne pretilost je jednako kardiovaskularni problemi, veća učestalost karcinoma, dijabetes, masnoća i ostale ozbiljne bolesti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Football news:

Mikel Arteta: getting Arsenal into the Champions League seemed impossible a few weeks ago
Бав Bayern won the gold double in Germany for the 13th time
Neuer provided an assist in the German Cup final with Bayer
Sarri about 4:1 with Torino: Juve had a false sense of security after a couple of goals
Cristiano Ronaldo: I needed to score from a free kick to regain my confidence
After football, Buffon will return to school. He once faced prison for a false diploma
Ronaldo scored the first goal for Juventus from a free kick. There were 43 attempts