Bosnia and Herzegovina

PSIHIČKI LABILAN, JER PODRŽAVA VULINA: Dodik o 'srpskom svetu', ali i o Erdoganu - 'Ako već tako razmišlja o Kosovu...'

"...zašto to razmišljanje ne primijeni i na RS."

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je za Srnu da u potpunosti podržava "ideju o stvaranju srpskog svijeta, koja nije usmjerena protiv bilo koga i jedini joj je cilj saradnja i očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta".

Na pitanje "njegove" agencije da prokomentariše ideju o stvaranju "srpskog sveta", koju je iznio Aleksandar Vulin, Dodik je rekao da pozdravlja tu ideju, jer je ona patriotska i nema nikakve teritorijalne pretenzije niti bi nanijela štetu bilo kome.

"Ova ideja je s ciljem saradnje i očuvanja srpskog identiteta, jezika, kulture, što su uradili mnogi narodi prije nas i niko nije pravio problem oko toga, a kada tu ideju iznesu Srbi, odmah se diže galama i tenzija. Očigledno je da Bakir Izetbegović napadima na samu ideju o stvaranju srpskog svijeta pokušava da povrati uzdrmani ugled među svojim bošnjačkim narodom preko Srba, ali ni to mu neće pomoći", naglasio je Dodik.

Upitan da prokomentariše najave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će pojačati lobiranje za nezavisnost Kosova, Dodik je naglasio da se taj problem ne može riješiti priznanjem, već je rješenje u dijalogu Beograda i Prištine.

"Niko sa strane ne može da rješava taj problem, već je ključ rješenja u dijalogu. Uz dužno poštovanje prema Erdoganu, Turska bi trebalo da poštuje realnost u regionu i, ako već tako razmišlja o Kosovu, zašto to razmišljanje ne primijeni i na RS i ne podrži njeno otcjepljenje od BiH pa da svi živimo mirno kao dobri susjedi", poručio je Dodik.

On je rekao da je zanimljivo da je Erdogan na Kipru govorio o dvije države, dodavši da o Kipru treba da odlučuju njegovi stanovnici Grci i Turci, a ne Erdogan.

"Shodno tome, Erdogan bi trebalo da bude korektan i do kraja dosljedan pa da se založi da BiH bude konfederacija tri države", dodao je Dodik.

Football news:

Erokhin proved himself as a real leader. Sergey Balakhnin, who was a member of the coaching staff of the Russian national team in 2015-2016, commented on the victory of Zenit over Rostov (4:2) in the RPL match
Tottenham are Interested in Adam Traore. Wolves want 45 million pounds
Naumov on the leadership of Loko: The built-up game allows you to do without even Krykhovyak
Milan is close to signing 16-year-old winger Parma Traore for 1 million euros
Herkus about Krykhovyak in Krasnodar: It is a great success to get such a player. He will prove himself brilliantly
Pochettino lost 23% of matches at PSG - the worst result under the Qataris
The more the fly spins in the web, the more entangled it becomes. Here is how Belarusian officials and coaches persuaded the athlete to go home