Bosnia and Herzegovina

Putin nominiran za Nobela za mir: ‘Trumpova su djela bezvrijedna u odnosu na njegova‘

Nakon što su posljednjih dana ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni, otrovan u Rusiji tajnim kemijskim sastojkom Novičok, i američki predsjednik Donald Trump zbog doprinosa sporazumu o uspostavi diplomatskih odnosa Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela nominirani za Nobelovu nagrada za mir, u Oslo je stigla i kandidatura za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Naime, ruski književnik, akademik, šef Ruske udruge za obrazovanje i urednik lista Predsjednik Sergej Komkov, nominirao je Vladimira Putina za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine zbog "uvrštavanja Boga u ruski Ustav".

Komkov je napisao u obrazloženju kako je zahvalan predsjedniku Putinu jer je "pojam Boga" uvrstio u izmjene ruskog Ustava koje su, na općenarodnom referendumu, dobile veliku većinu ruskih glasača.

Podsjetimo i to da je novi ustav omogućio Vladimiru Putinu, koji je već četiri mandata bio predsjednik, da nanovo, nakon isteka tekućeg mandata, ima pred sobom mogućnost za još dva šestogodišnja predsjednička mandata, piše Jutarnji list.

Nadalje predlagatelj ističe da je Putin pridonio "humanitarnoj i duhovnoj sferi" ruskog Ustava i društva te time omogućio "nesmetan rad svim tradicionalnim konfesijama na području Rusije".

Nadalje u svom obrazloženju Komkov piše da se Putin istakao tijekom pandemije koronavirusa pomažući drugim državama da se spase od pošasti te dodatno istaknuo da Nobela zaslužuje i zbog "pomoći malim narodima da očuvaju vlastitu sigurnost i suverenitet" te kao "faktor stabilnosti i mira u svijetu".

Osim toga, Komkov smatra da isticanje Donalda Trumpa za istu nagradu zbog uspostave odnosa Izraela i UAE smatra bezvrijednom u usporedbi s Putinovim zaslugama za mir u svijetu.

Naravno da Komkov također odbacuje s indignacijom inicijativu da se Nobelova nagrada za mir dodijeli Javljanom ili bjeloruskoj političarki Svetlani Tihanovskoj, koja je po svemu sudeći pobijedila na izborima u Bjelorusiji, jer "nemaju nikakvog konkretnog doprinosa" koji zahtijeva da posjeduje laureat takve jedne nagrade.

Podsjetimo da je Komkov već 2014. godine nominirao Putina za nagradu zbog njegova doprinosa miru na Bliskom istoku, odnosno u Siriji.

Football news:

Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi
PSG President acquitted of selling world Cup broadcast rights
Ter Stegen and Coutinho were not included in Barca's bid for the match against Alaves
Zidane on creating the super League: I've Heard about it, but I have enough worries. We can't even enjoy the wins
Zinedine Zidane: Benzema's Criticism won't hit Vinicius. I used to do it myself, and I was also scolded
Maradona on a gift for the 60th anniversary: The disappearance of the pandemic and the scudetto for Napoli
Barcelona will try to buy Eric Garcia again in January. The deal must be approved by the club's new President