Bosnia and Herzegovina

PUTIN POHVALIO SARADNJU RUSIJE I TURSKE: 'Naše dvije države su primjer kako se pronalaze zajedničke tačke'

Putin je pohvalio rad turskih i ruskih delegacija koji je doveo do proglasa primirja u Libiji.

Uoči početka Berlinske konferencije o Libiji u glavnom gradu Njemačke sastali su se predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin, javlja Anadolija.

"Za uspostavu mira u Libiji potrebno je da se na Berlinskom samitu osigura primirje i prihvati prelazak na politički proces", kazao je Erdogan tokom otvorenog dijela susreta s Putinom.

Erdogan je također kazao da vođa nelegitimnih snaga s istoka Libije Khalifa Haftar mora okončati agresivni pristup kako bi se prešlo na politički proces rješavanja krize u toj zemlji.

Turski predsjednik Erdogan je ruskom kolegu Putinu također kazao da su zajednički napori donijeli relativno smirivanje na terenu, ali da će prave plodove dati Berlinski samit.

Ruski predsjednik Putin je na početku sastanka s Erdoganom kazao da su Rusija i Turska primjer kako se pronalaze zajedničke tačke.

Putin je pohvalio rad turskih i ruskih delegacija koji je doveo do proglasa primirja u Libiji.

"Strane su poslušale naš poziv i općenito je smanjen obim sukoba", kazao je Putin i dodao da se mirovni proces mora nastaviti.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize od 2011.godine i svrgavanja Muammara Gaddafija s vlasti. Od tada traju tenzije između dva suprotstavljena tabora. Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Khalifa Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Haftarove separatističke snage od aprila prošle godine izvode napade s ciljem zauzimanja Tripolija.

Na poziv lidera Turske i Rusije Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina u Libiji je 12. januara uspostavljeno primirje.

Mirovni pregovori prošle sedmice u Moskvi nisu rezultirali potpisivanjem sporazuma o trajnom primirju, jer je pregovore napustio vođa pučista Haftar.

Danas se u glavnom gradu Njemačke održava Berlinski samit koji je također organiziran s ciljem uspostave trajnog primirja i traženja političkog rješenja za libijsku krizu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres domaćini su današnje konferencije na koju su dolazak najavili turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednici Vladimir Putin, a očekuje se dolazak i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, šefa američke diplomacije Mikea Pompea i premijera Italije i Velike Britanije Giuseppea Contea i Borisa Johnsona.

Najavljen je dolazak i delegacija Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i predsjednika Alžira Abdeladjida Tebbounea i predsjednika Republike Kongo Denisa Sassoua Nguessoa koji predsjedava Komitetom Afričke unije za Libiju.

Na konferenciju su pozvani i šef međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayez Al-Sarraj i vođa nelegitimnih snaga s istoka Libije Khalifa Haftar.