Bosnia and Herzegovina

Radović u SDS-u, Mićić ne zna kuda bi

Uskoro će za svakim stolom u restoranu Narodne skupštine RS-a sjediti po jedan poslanički klub. Ovako se, u najkraćem, može opisati politička scena u Srpskoj, nakon dodatnog usitnjavanja koalicionih stranaka, prije svega DNS-a i Socijalističke partije.

Prije godinu Demokratski narodni savez Marka Pavića pocijepao se na dvije frakcije - na jednoj strani je ostao Pavić, a na drugoj predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović, koji je ubrzo osnovao DEMOS. Pavićeva trka bila je kratkog daha, jer je nedavno podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika DNS-a, a u njegovu fotelju sjeo je v. d. direktora Puteva RS-a i državni poslanik Nenad Nešić.

Protiv Draška

U međuvremenu je i Nešić pretrpio žestok udarac, jer je prije dva dana stranku “iz moralnih razloga” napustio njegov zamjenik Milan Radović. Istog dana objavljena je i vijest da Radović prelazi u SDS. Ni Radović ni SDS nisu demantovali tu vijest. SDS već godinama nema jakog kandidata koji bi na lokalnim izborima mogao da se suprotstavi SNSD-u u Banjoj Luci, a Radović je u DNS-u pokazao da umije sa biračima i sa glasovima.

- SDS bi dao Bijeljinu gratis samo da ne mora da podrži Draška Stanivukovića u trci za gradonačelnika. SDS, sa druge strane, nema koga da ponudi u toj trci i ukoliko ne budu imali snažnog kandidata, biće prinuđeni da urade ono što ne vole, a onda su iznenađenja moguća. Radović bi odgovarao i PDP-u, jer bi tako imali dva snažna “igrača”, ali i još jednog jakog finansijera, kaže sagovornik Oslobođenja.

Dodatne probleme bi mogao da napravi Pavić ukoliko odluči da se kandiduje na vanrednoj skupštini DNS-a za predsjednika stranke. Sagovornici našeg lista kažu da to nije nemoguće i da Pavić želi da se revanšira onima koji su ga na brutalan način odstranili iz DNS-a. Podsjećamo da je Paviću prije nekoliko dana zabranjeno da govori na sjednici Glavnog odbora DNS-a u Banjoj Luci.

Ni u Socijalističkoj partiji nije bolja situacija. Puč narodnih poslanika predvođenih Goranom Selakom i Maksimom Skokom nije uspio, Petar Đokić je ostao na čelu i stranke i Ministarstva energetike i rudarstva, te je pitanje dana kada će ovaj tihi rat da se nastavi. Poslanik Risto Marić se najprije priklonio Selaku i Skoki, a potom se, kada je vidio da je bitka izgubljena, vratio u Đokićevo jato.

- Kod socijalista je sve jasno: Selak i Skoko su prerano kukuriknuli i nisu imali dovoljno snage da smijene Đokića koji će sad iskoristiti svaku priliku da im se “napije krvi”. Oni su mislili da crpe moć iz poslaničkih mandata, ali je jasno da Dodik ima većinu u NSRS-u i bez socijalista. Odbjegli socijalisti, Selak prije svih, vlasnici su udobnih direktorskih fotelja i postavlja se pitanje šta će u političkom smislu biti s njima ako te fotelje izgube, ističe naš sagovornik.

Rok za odbore

Da bi moglo biti “velikog belaja”, najavio je juče i predsjednik Gradskog odbora SDS-a Bijeljina Mićo Mićić, koji je istakao da o mogućim koalicijama na lokalnom nivou uoči izbora sa svima pregovara, a sa vrhom svoje stranke se dogovara.

- Sve su opcije otvorene. Bijeljinski odbor SDS-a je jak i jako bitan. Prije dva dana sam se dogovarao sa predsjednikom SDS-a Mirkom Šarovićem, postoje određeni koraci oko koalicija, tako da su sve opcije otvorene. Svi lokalni odbori SDS-a imaju obavezu da u roku od deset dana naprave prijedloge koalicija, kazao je Mićić.