Bosnia and Herzegovina

RAKITIĆ USTAO U ZAŠTITU NJEMAČKOG GOLMANA: 'Manuel Neuer nije uradio ništa loše,Thomspnovaa pjesma nije sporna'

Hrvatski fudbaler Ivan Rakitić stao je u odbranu Manuela Neuera njemačkog golmana koji je na odmoru u Hrvatskoj pjevao pjesmu Marka Perkovića Thompsona.

Popularnu numeru "Lijepa li si" on je pjevao na ostrvu Šipana, u društvu nekoliko lokalnih stanovnika.

Video se brzo proširio Evropom, a njemački mediji su, znajući za pozadinu i veličanje ustaštva pjevača Tompsona, osudili ovakav gest Manuela Neuera.

"Ne govorim hrvatski jezik, tako da nisam znao šta pjevam, niti od kog pjevača", poručio je u Nojer u poruci "Bildu" i "Sport1".

"Sport1" je tim povodom kontaktirao bivšeg saigrača iz Šalkea, Ivana Rakitića, koji se naljutio zbog osuda koje su pristigle iz Njemačke.

"Manuel je poput Hrvata. Ponosni smo što svake godine dolazi u Hrvatsku i osjeća se ugodno u našoj zemlji. Meni je u Šalkeu bio poput starijeg brata. Manu ima poseban odnos prema našoj zemlji zbog svog prijatelja i ličnog trenera Tonija Tapalovića. On je Hrvat i dolazi iz Dubrovnika te je on veliki razlog zbog kojeg se Nojer zaljubio u Hrvatsku i našu muziku", objasnio je Rakitić.

Ivan Rakitić i Manuel Neuer b su dijelili svlačionicu u Schalkeu od 2007. do 2011. godine, kada su obojica napustili Gelzenkirhen.

Jedan je otišao u Sevilju, a drugi u Bayern.

"Thompson je popularan i voljen u cijeloj Hrvatskoj. Pjesma je o ljubavi prema Hrvatskoj i o tome kako je zemlja lijepa. Pjesma nema nikakvu drugu pozadinu, a ni Manuovo pjevanje. Zvale su me stotine ljudi i rekle da im je drago što je kod nas. Šteta je što sada prave od svega toga. Manu nije uradio ništa loše. Samo se osjeća dobro i ugodno u društvu hrvatskih ljudi", podvukao je Rakitić.

Football news:

Sergio Ramos: we are real and we have to win everything. Upset by relegation from the Champions League
Pirlo or Simone Inzaghi could lead Juventus
Ronaldo's sister: You can't do everything alone. You are still the best 🙌
Juve may fire sporting Director Paratici after Sarri
Juventus sacked Sarri (Nicolo Skira)
Messi sleeps on an anti-coronavirus mattress. The tissue is coated with nanoparticles that destroy the virus
Andrea Agnelli: Ronaldo will stay at Juventus. He's the mainstay of the club