Bosnia and Herzegovina

Rimska gradonačelnica Raggi tvrdi da je bila meta mafije

Raggi je postala prva gradonačelnica u istoriji Vječnog grada kada je izabrana u 2016., u velikom uspjehu za njenu stranku, anti-establishment pokret Pet zvijezda, koji sada vlada na nacionalnom  nivou. Ona će se natjecati za reizbor naredne godine.

Ona je izjavila u ranije snimljenom televizijskom intervjuu da ju je napala porodica Casamonica, zloglasna po svojim kriminalnim aktivnostima, nakon što su gradske vlasti srušile neke od njihovih nelegalno izgrađenih vila u 2018., prisiljavajući je da živi uz policijsku pratnju.

- Obaviješteni smo da oni planiraju napasti mene i moju porodicu - dodala je ona, ne pružajući dodatne detalje.

Raggi je kazala da se također borila protiv ostalih moćnih mafijaških porodica koje djeluju u raznim kvartovima Rima, kao što je porodica Spada u primorskom kvartu Ostia i porodica Marando u San Basiliu, u istočnim predgrađima Rima.

- Ima dijelova Rima gdje mi ljudi prilaze i kažu mi da se nastavim boriti, ali uzmaknu kada vide da ih klanovi posmatraju  - izjavila je ona u intervjuu za Canale 5.

Raggi je imala teških trenutaka kao gradonačelnica, dok su njene prve godine na tom položaju bile uzdrmane zakonskim problemima i napuštanjima njene gradske vlade.

Ona je u 2018. proglašena nevinom po optužbama da je lagala o imenovanjiu čelnika gradskog turističkog saveza, dajući tu poziciju svom btratu i jednom od njenih najbližih savjetnika.

Tužioci su uložili žalbu na oslobađajujuću presudu i nova presuda se očekuje u narednih nekoliko mjeseci, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Julian Nagelsmann: Leipzig want to give PSG that final feeling they are talking about
Tuchel Pro Champions League: Match with Leipzig - the final of our group
Antoine Griezmann: it's Time to put everything in its place. I've had enough
West Brom goalkeeper on Brunu's penalty: you should not jump before the kick
Brugge coach on the match with Borussia: If you only defend, you have a better chance of losing
Mason mount: Chelsea's Goal is to always be No. 1 in all competitions and take trophies
Lewandowski on ending his career at Bayern: I don't know. There are still 2.5 years left on the contract